Dżem śliwkowo-orzechowy
Elena Niekrasowa 18 sierpnia 20154,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Połączenie słodko-kwaśnych rubinowych śliwek i cierpkich orzechów włoskich dla prawdziwych smakoszy.
Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 3 godziny Dodać. czas: 20 minutGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 20 PORCJI1 kg śliwki czerwonej lub czarnej (waga bez pestki)200 g cukru100 g orzechów włoskich (trochę rozdrobnić w moździerzu)25 g masła Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz śliwki, pokrój je lub pozostaw bez zmian i włóż do rondelka, w którym będziesz robić dżem. Napełnij do połowy wodą, zagotuj, zmniejsz ogień do małego i gotuj, ciągle mieszając, przez około 1,5-2 godziny.
Krok 2
Dodaj cukier, posiekane orzechy i gotuj przez kolejne 20-30 minut.
Krok 3
Jeśli lubisz miękkie orzechy, dodaj je 20 minut wcześniej niż cukier. Dodaj olej na 10 minut przed końcem smażenia. Od razu przełóż do słoików i zwiń. Przechowywać w lodówce – cukru jest mało, źle przechowuje się w ciepłym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dżem doskonale sprawdza się jako nadzienie do wypieków.