Dżem śliwkowo-jabłkowy
gastronomia 23 września 2015 r Do przepisu
Do konfitury śliwkowo-jabłkowej postanowiliśmy dodać kardamon, który najlepiej wpłynął na smak i aromat przysmaku. Które śliwki najlepiej wziąć? Dojrzałe, ale mocne, czarne lub czerwone są idealne. Weź dowolne jabłka, najważniejsze jest to, że nie są zbyt kwaśne. I proszę, nie spiesz się podczas przygotowywania dżemu, dając mu czas na „odpoczynek” zgodnie z przepisem! Jest to naprawdę konieczne, aby kawałki śliwek i jabłek były nasycone syropem i zachowały swój kształt po podgrzaniu. W takim przypadku dżem okaże się nie tylko smaczny, ale także bardzo piękny.
Złożoność: łatwo Kalorie: 49,87 kcal/porcja Porcje: 65 Gotowanie: 4 godziny Używany: 0,11 g/0,05 g/12,29GotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 65 PORCJIsłodkie jabłka – 400 g śliwki – 600 g cukru – 700 g wody pitnej – 200 ml soku z połowy cytryny kardamon pudełka – 3–5 szt. (i/lub laska cynamonu) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jabłka na dżem. Owoce myjemy i kroimy na ćwiartki. Usuń rdzenie z nasionami. Każdą ćwiartkę jabłka przekrój wzdłuż na pół.
Krok 2
Umyj i osusz śliwki na konfiturę. Przekrój na połówki i usuń pestki. Pokroić w duże plasterki i razem z jabłkami włożyć do szerokiego rondla lub miski na konfiturę.
Krok 3
Przygotuj syrop na dżem. Do rondla wsypać cukier i zalać wodą pitną. Postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3-5 minut.
Krok 4
Gotowym syropem ostrożnie polej przygotowane jabłka i śliwki. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Pojemnika z owocami nie należy niczym przykrywać.
Krok 5
Do rondla z jabłkami i śliwkami w syropie dodać sok z cytryny, pokruszone strąki kardamonu i/lub laskę cynamonu. Umieścić na średnim ogniu.
Krok 6
Zagotuj jabłka i śliwki w syropie. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, okresowo usuwając pianę z powierzchni. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 7
Doprowadzić dżem ponownie do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości (około 30 minut). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, umieścić w suchych, czystych słoikach i przykryć plastikowymi pokrywkami. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Śliwki i jabłka na dżem można przyjmować w dowolnych proporcjach, zachowując ogólny stosunek masy owocu, cukru i wody. Wypróbuj różne opcje i wybierz tę, która najbardziej Ci się podoba.
PRZY OKAZJI
Określ gotowość dżemu śliwkowo-jabłkowego w następujący sposób. Weź łyżeczkę wrzącego syropu i upuść ją na zimny spodek. Jeśli się rozprzestrzeni, kontynuuj gotowanie dżemu. Jeśli kropla zachowa swój kształt, zdejmij ją z ognia.