Dżem śliwkowo-jabłkowy
gastronomia 25 lipca 2015 r Do przepisu
Przepisy na śliwki na zimę są niemożliwe bez powideł śliwkowych. Świetnie smakuje z naleśnikami i naleśnikami, naleśnikami i goframi. A do samego powideł śliwkowych, aby uzyskać jasny, niezapomniany smak, świetnie jest dodać świeży korzeń imbiru, skórkę i sok z cytryny.
Złożoność: łatwo Kalorie: 9312,60 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 18,72 g/10,64 g/2288,38GotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,5 kg obranych jabłek 1,5 kg śliwek bez pestek kawałek imbiru o długości 5 cm 2 kg sok z cukru i skórka z 1 cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotowane owoce włóż do dużego rondla lub miski do przygotowania dżemu. Dodaj tyle wody, aby zakryła dno patelni.
Krok 2
Imbir obierz, pokrój w paski i dodaj do rondla. Dodaj cukier.
Krok 3
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na umiarkowanym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż owoce będą miękkie.
Krok 4
Dodaj sok i skórkę z cytryny i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut (do miękkości). Sprawdź gotowość w następujący sposób: usuń dżem z pieca, dodaj 1 łyżeczkę. Połóż dżem na zimnym spodku i włóż do lodówki na 5 minut. Jeśli w rezultacie dżem zgęstnieje, jest gotowy. Jeżeli pozostaje płynny, zagotuj go jeszcze chwilę.
Krok 5
Usuń pianę z gotowego dżemu, jeśli się pojawi.
Krok 6
Konfiturę ostudzić, przełożyć do wysterylizowanych słoików, wypełniając je po brzegi. Na powierzchni dżemu umieść krążek papieru woskowanego i przykryj słoik pokrywką.