Dżem skórkowy z anyżem w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘskórka z 5-6 owoców cytrusowych (pomarańczy, cytryn, grejpfrutów itp.) 250 ml wody 1,5 szklanki cukru 2 anyże gwiazdkowe Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Usuń górną warstwę skórki, nie dotykając gorzkiej białej części. Skórkę pokroić w cienkie paski i namoczyć przez 1 godzinę w zimnej wodzie, następnie odcedzić.
Krok 3
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, do miski wlej 250 ml wody, dodaj cukier i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia.
Krok 4
Ustawić temperaturę na 130°C, do syropu dodać skórkę i anyż, gotować 50 minut.
Krok 5
Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przełożyć do sterylnego słoika. Przechowywać w lodówce.