Dżem Ranetka o smaku miętowym
Alewtina Semenowa 18 września 2021 r(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Wspaniały dżem z „rajskich” ranetek o aromacie mięty.
Złożoność: łatwo Porcje: 1PustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwoda 200mlcukier 800 grranetki 1000 gmięta, gałązka 2 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń ogony z ranetek i dokładnie je umyj.
Krok 2
Przygotuj syrop. Dodaj cukier do wody, podpal (gotowałem w powolnej kuchence), gotuj syrop przez 7-10 minut.
Krok 3
Jabłka włożyć do gorącego syropu, doprowadzić do wrzenia, od momentu zagotowania gotować 5 minut, usuwając pianę, jabłek nie mieszać. Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć. Gotuj dżem ponownie przez kolejne 5 minut. Podczas ostatniego gotowania do dżemu dodać gałązki mięty.
Krok 4
Wyjmij gałązki mięty z dżemu. Umieść dżem w sterylnych słoikach, zamknij, odwróć i zawiń.