Dżem rabarbarowy z zielonymi jabłkami i imbirem

Dżem rabarbarowy z zielonymi jabłkami i imbirem

gastronomia 05 maja 20105.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałDżem rabarbarowy z zielonymi jabłkami i imbirem Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzinaGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEwoda – 200 mlduża pomarańcza – 1 szt.cukier – 1,5 kgzielone jabłko – 2 szt.świeży korzeń imbiru – 2,5-3 cmrabarbar – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz łodygi rabarbaru z szorstkiej skórki, a jabłka obierz i wydrąż gniazda. Jabłka i rabarbar pokroić na małe kawałki.

Krok 2

Usuń cienką warstwę skórki z pomarańczy w wąskich paskach i wyciśnij sok. Drobno posiekaj imbir.

Krok 3

Do rondelka włóż rabarbar i jabłka, dodaj imbir i skórkę pomarańczową, dodaj 200 ml wody i soku pomarańczowego. Przykryj pokrywką i podpal. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego, gotować przez 20 minut.

Krok 4

Dodać cukier i gotować, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, w razie potrzeby odtłuszczając pianę, 10 minut. Zwiększ ogień, gotuj przez 12–15 minut, następnie przelej do przygotowanych słoików.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja