Dżem rabarbarowy z zielonymi jabłkami i imbirem
gastronomia 05 maja 2010(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzinaGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEwoda – 200 mlduża pomarańcza – 1 szt.cukier – 1,5 kgzielone jabłko – 2 szt.świeży korzeń imbiru – 2,5-3 cmrabarbar – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz łodygi rabarbaru z szorstkiej skórki, a jabłka obierz i wydrąż gniazda. Jabłka i rabarbar pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Usuń cienką warstwę skórki z pomarańczy w wąskich paskach i wyciśnij sok. Drobno posiekaj imbir.
Krok 3
Do rondelka włóż rabarbar i jabłka, dodaj imbir i skórkę pomarańczową, dodaj 200 ml wody i soku pomarańczowego. Przykryj pokrywką i podpal. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego, gotować przez 20 minut.
Krok 4
Dodać cukier i gotować, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, w razie potrzeby odtłuszczając pianę, 10 minut. Zwiększ ogień, gotuj przez 12–15 minut, następnie przelej do przygotowanych słoików.