Dżem rabarbarowy z gruszką

Dżem rabarbarowy z gruszką

Cookmomevgentia 06 czerwca 2020 r0,00Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Zawsze bawiło mnie pytanie: co z tym zrobić? „więc powiem Ci jeden sposób na rabarbar

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Dodać. czas: 30 minutDeserPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘłodygi rabarbaru 300 ggruszki 400 gcukier granulowany 500 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Łodygi rabarbaru są czerwone i zielone. Ugotowałam z zielonych. Trzeba je bardzo dobrze wypłukać i oczyścić. Wierzchnia skórka schodzi bardzo łatwo, wystarczy chwycić ją nożem u nasady i pociągnąć. Jeśli się zepsuje, nie jest straszne, możesz go podnieść na środku. Obrane łodygi przekroiłam wzdłuż na pół, a następnie na kawałki około 1 cm. Gruszkę wydrążono i pokrojono na kawałki porównywalne z rabarbarem.

Krok 2

Pokrojone kawałki zasypałam 300 g cukru i odstawiłam na kilka godzin, rabarbar puści całkiem sporo soku, do dżemu nie dodawałam wody. Przygotowałam go w czterech etapach, za każdym razem dodając 100 gramów cukru. Za każdym razem musisz upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił i gotować przez 5 minut. Gotowy dżem oczywiście zamykamy w sterylnych słoikach. Z tej ilości wyjdzie półlitrowy słoik dżemu. Smacznego!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja