Dżem rabarbarowo-jabłkowy z miętą

Dżem rabarbarowo-jabłkowy z miętą

gastronomia 02 lutego 2015 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE2 kg rabarbaru 4 zielone jabłka Simirenko 2 cytryny 1 pomarańcza 5 gałązek mięty 2 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Za pomocą noża do obierania obierz szorstką skórkę z zewnętrznej strony łodyg rabarbaru. Rabarbar pokroić w poprzek na kawałki o długości 1,5 cm. Jeśli łodyga jest bardzo szeroka, można ją przeciąć wzdłuż na pół.

Krok 2

2Jabłka obierz, przekrój każde wzdłuż na 6 części. Jeśli skórka jest twarda, można ją usunąć. Miąższ pokroić w poprzek na kawałki o grubości 1,5 cm.

Krok 3

Za pomocą obieraczki do warzyw usuń cienką warstwę skórki z cytryn i pomarańczy w paski i wyciśnij sok z cytrusów. Bardzo drobno posiekaj łodygi i liście mięty z 2 gałązek (pozostałe liście nie będą potrzebne).

Krok 4

Dno miseczki lub rondelka o grubym dnie zalać wodą, dodać cukier, zalać sokiem z cytrusów wymieszanym z 1 szklanką wody. Mieszając, rozpuść cukier na średnim ogniu, gotuj syrop, usuwając pianę, 10 minut.

Krok 5

Do syropu włóż rabarbar i jabłka, dodaj miętę i skórkę, zagotuj na dużym ogniu, natychmiast zmniejsz ogień na mały, gotuj 3 minuty, usuwając pianę. Wyłącz ogrzewanie i całkowicie ostudź dżem.

Krok 6

Powtórz tę czynność szybko, doprowadzając do wrzenia, gotując przez 3 minuty i całkowicie ochładzając jeszcze 3 razy. Gotowy gorący dżem wlać do słoików i zamknąć.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja