Dżem rabarbarowo-jabłkowy z miętą
gastronomia 02 lutego 2015 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE2 kg rabarbaru 4 zielone jabłka Simirenko 2 cytryny 1 pomarańcza 5 gałązek mięty 2 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Za pomocą noża do obierania obierz szorstką skórkę z zewnętrznej strony łodyg rabarbaru. Rabarbar pokroić w poprzek na kawałki o długości 1,5 cm. Jeśli łodyga jest bardzo szeroka, można ją przeciąć wzdłuż na pół.
Krok 2
2Jabłka obierz, przekrój każde wzdłuż na 6 części. Jeśli skórka jest twarda, można ją usunąć. Miąższ pokroić w poprzek na kawałki o grubości 1,5 cm.
Krok 3
Za pomocą obieraczki do warzyw usuń cienką warstwę skórki z cytryn i pomarańczy w paski i wyciśnij sok z cytrusów. Bardzo drobno posiekaj łodygi i liście mięty z 2 gałązek (pozostałe liście nie będą potrzebne).
Krok 4
Dno miseczki lub rondelka o grubym dnie zalać wodą, dodać cukier, zalać sokiem z cytrusów wymieszanym z 1 szklanką wody. Mieszając, rozpuść cukier na średnim ogniu, gotuj syrop, usuwając pianę, 10 minut.
Krok 5
Do syropu włóż rabarbar i jabłka, dodaj miętę i skórkę, zagotuj na dużym ogniu, natychmiast zmniejsz ogień na mały, gotuj 3 minuty, usuwając pianę. Wyłącz ogrzewanie i całkowicie ostudź dżem.
Krok 6
Powtórz tę czynność szybko, doprowadzając do wrzenia, gotując przez 3 minuty i całkowicie ochładzając jeszcze 3 razy. Gotowy gorący dżem wlać do słoików i zamknąć.