Dżem porzeczkowy z syropem migdałowym w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowanieDeserSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 kg czarnych porzeczek garść migdałów 0,5 skórki z cytryny 1,5 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Porzeczki usuń z gałązek, umyj i osusz. Migdały zmielić na drobne okruszki. Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, do miski włóż posiekane migdały, skórkę z cytryny i 700 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut. Odcedź bulion, ostrożnie wyciskając płyn z mieszaniny. Wykręcanie nie będzie już potrzebne. Ustawić temperaturę na 140°C, wlać bulion migdałowy do miski, dodać cukier. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut.
Krok 3
Dodać czarne porzeczki, ponownie zagotować i gotować 40 minut.
Krok 4
Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć. Ostudzić i przechowywać.