Dżem porzeczkowy, 7 sprawdzonych przepisów, które również przypadną Ci do gustu
Roman Ryżow 28 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Dżem porzeczkowy jest z pewnością jednym z trzech najpopularniejszych, obok malin, wiśni i truskawek. Porzeczki są kochane i cenione ze względu na ich dostępność, bezpretensjonalność, obfite zbiory, wspaniały smak i aromat jagód i liści, a także właściwości lecznicze. Jagody porzeczki wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą gorączkę i ból, niszczą bakterie chorobotwórcze, a nawet usuwają metale ciężkie z organizmu. Jak zachować te wszystkie korzystne właściwości? Tak, to bardzo proste – musisz zrobić dżem porzeczkowy na zimę.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Galaretowaty dżem z czarnej porzeczki na zimę
- Dżem z czarnej porzeczki na zimę
- Dżem z czerwonej porzeczki na zimę
- Szybki dżem z czarnej porzeczki
- Pięciominutowy dżem porzeczkowy
- Dżem z porzeczek i agrestu
- Dżem z białej porzeczki
Tradycja mieszania jagód lub owoców z miodem i gotowania do zagęszczenia istniała niemal we wszystkich kuchniach świata. Można powiedzieć, że dżem to jeden z najstarszych deserów, a jego popularność nie tylko nie maleje, ale także rośnie z roku na rok. Nasze mamy i babcie robiły dżemy, przekazując sprawdzone przepisy z rąk do rąk, a teraz serwują je nawet w najdroższych i wyrafinowanych restauracjach. A z porzeczek robi się tak zwany „długi” dżem, gdy syrop pozostaje przezroczysty, a jagody zachowują swój kształt. I szybko, „pięć minut”, zawiera największą ilość witamin i innych przydatnych związków. Porzeczki można także wymieszać z innymi jagodami, tworząc letni bałagan lub przygotować delikatną galaretkę z czerwonych lub białych porzeczek. Pole wyobraźni jest naprawdę nieograniczone, ponieważ mieszając różne jagody i dodając ulubione przyprawy, ze zwykłego dżemu możesz zrobić wykwintny deser.
W naszej ofercie znajdziesz 7 najlepszych przepisów na dżem porzeczkowy, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
Galaretowaty dżem z czarnej porzeczki na zimę
Istnieje opinia, że wszystko, co smaczne, szkodzi. Jednak w przypadku galaretowatego dżemu z czarnej porzeczki na zimę zasada nie sprawdza się. Można go przygotować na dwa sposoby. Pierwszą z nich jest wykorzystanie naturalnych właściwości porzeczek, ponieważ ta jagoda zawiera dużo pektyny. Drugim jest po prostu dodanie składników żelujących. W takim przypadku można zmniejszyć ilość cukru i czas gotowania dosłownie do 5 minut. Każda metoda jest dobra na swój sposób i jeśli będziesz przestrzegać zasad, nawet początkujący kucharze mogą to zrobić. Jagody można przetrzeć przez sito, dzięki czemu konsystencja będzie bardziej jednolita. Jeśli chcesz, aby same jagody były wyczuwalne, możesz przepuścić je przez maszynę do mięsa.
Galaretowaty
Varena czarnej porzeczki na zimę
1 godzina, 16 porcji
- 1 kg czarnych porzeczek
- 800 g cukru
- 140 ml wody
- 25 g żelatyny
- Przygotuj wszystkie składniki na galaretowaty dżem z czarnej porzeczki na zimę. Posortuj jagody, odetnij suche ogony. Przepłucz kilkakrotnie bieżącą wodą, a następnie odsącz na durszlaku. Suchy.
- Umieść jagody w rondlu, dodaj wodę i postaw na kuchence. Podgrzewać na małym ogniu, pod przykryciem, aż do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty. Jagody muszą dawać sok.
- Porzeczki porcjami układamy na drobnym sicie i przecieramy do czystej, emaliowanej miski. Nie potrzebujemy miazgi jagodowej (można z niej zrobić kompot).
- Inną opcją jest przepuszczenie jagód przez maszynę do mięsa. Wtedy nie zostanie już ciasto, a cenne skórki i pestki wylądują w dżemie. W takim przypadku struktura deseru może stać się mniej jednolita.
- Do rondla włóż starty sok z czarnej porzeczki wraz z miąższem. Dodaj do tego cukier. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Następnie wróć do pieca.
- Gotuj, mieszając, na małym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Nie zapomnij usunąć piany. Najlepiej robić to drewnianą łyżką z długą rączką, aby się nie poparzyć. Dodać żelatynę rozcieńczoną w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i całość podgrzewać, mieszając, ale nie dopuszczając do wrzenia.
- Przygotuj słoiki. Aby to zrobić, umyj je sodą, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób – parą, piekarnikiem lub kuchenką mikrofalową. Ważne jest, aby były suche, gdyż każda wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni.
- Gorący dżem włóż do przygotowanych słoików, a następnie zamknij pokrywkami. Dżem nie zgęstnieje od razu. Po wystygnięciu uzyska pożądaną konsystencję.
- Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jak długo można przechowywać galaretkę z czarnej porzeczki? „Pięć minut” zaleca się spożyć w ciągu roku, przestrzegając warunków przechowywania.
PRZY OKAZJI
Do przygotowania galaretowatego dżemu z czarnej porzeczki można wykorzystać także inne środki żelujące – agar-agar i pektynę. Jeśli zdecydujesz się na wymianę żelatyny, pamiętaj, że na 1 g agaru-agaru potrzeba 100 ml płynu. Należy go również wcześniej namoczyć w wodzie. Będziesz potrzebować trochę więcej pektyny: 5-6 g na 100 ml wody. Miesza się go z cukrem w stosunku 1:2, a następnie wlewa do masy podgrzanej do temperatury 50°C, doprowadza do wrzenia i gotuje co najmniej 1 minutę. Kwas cytrynowy pomoże naprawić wynik.
Dżem z czarnej porzeczki na zimę
Dżem z czarnej porzeczki na zimę to jeden z najpopularniejszych przetworów wśród wszystkich, którzy uprawiają tę jagodę w swoich domkach letniskowych. W końcu dużo porzeczek zwykle dojrzewa i należy je szybko przetworzyć. Dżem będzie pyszny sam lub jako nadzienie do ciast i bułek.
Dżem z czarnej porzeczki na zimę
9 godzin, 15 porcji
- 1 kg czarnych porzeczek
- 1kg cukru
- 350 ml wody
- Posortuj jagody na dżem z czarnej porzeczki na zimę, usuń gałęzie. Porzeczki włóż do miski i zalej zimną wodą. Zwykle na powierzchnię wypływa dużo drobnych zanieczyszczeń; należy je usunąć łyżką cedzakową. W razie potrzeby spuść wodę i ponownie opłucz jagody. Umieścić na durszlaku i pozwolić wodzie spłynąć.
- Porzeczki włożyć do miseczki na dżem lub szerokiego rondla, dodać cukier, delikatnie wymieszać i pozostawić jagody z cukrem na noc, przykrywając gazą lub ręcznikiem.
- Miskę z porzeczkami postaw na ogniu, zalej wodą i mieszając, zagotuj. Zmniejsz ogień i zacznij zbierać piankę, zbierając ją od krawędzi do środka.
- Dżem porzeczkowy gotuj na małym ogniu na małym ogniu przez 50-60 minut, syrop powinien zgęstnieć. Sprawdź gotowość dżemu – na spodek nałóż łyżkę syropu i ostudź. Przesuwaj trzonkiem łyżki po syropie; jeśli pozostanie wyraźna smuga, dżem jest gotowy.
- Zdejmij dżem z ognia i ostudź. Umieścić w czystych, suchych słoikach. Przykryć pokrywkami i przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
PRZYDATNE RADY
Przygotowując dżem z czarnej porzeczki na zimę, pamiętajmy o zebraniu piany. W ten sposób otrzymasz nie tylko doskonale ugotowany dżem, ale także bardzo smaczny przysmak. Piana z konfitury porzeczkowej szybko się żeluje, zamieniając się w ciekawy deser.
PRZY OKAZJI
Zanim zaczniesz robić dżem, wykonaj następujący eksperyment – rozgnieć pół szklanki jagód tłuczkiem i wymieszaj z 2 łyżkami. l. Sahara. Mieszamy i pozostawiamy aż zgęstnieje. Jeśli puree zgęstnieje w ciągu pół godziny, jagody zawierają dużo pektyny. Jeśli dłużej, musisz dodać mniej wody do dżemu.
Dżem z czerwonych porzeczek na zimę
Nie chcesz brać tabletek, gdy jesteś przeziębiony? Następnie koniecznie przygotuj dżem z czerwonej porzeczki na zimę. Ma przecież te same właściwości, co popularna malina – jest doskonałym środkiem na obniżenie temperatury podczas sezonowych chorób.
Dżem z czerwonej porzeczki na zimę
1 godzina, 16-18 porcji
- 1,6 kg cukru
- 1,2 kg czerwonych porzeczek
- 380ml wody
- Aby przygotować dżem z czerwonej porzeczki na zimę, należy posortować jagody i usunąć gałązki. Porzeczki włóż do miski i opłucz w zimnej wodzie. Umieścić na durszlaku i pozwolić wodzie spłynąć.
- Do szerokiego rondla lub miski na dżem wlać wodę, dodać cukier i postawić na średnim ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 10 minut.
- Do syropu dodać czerwone porzeczki i ponownie zagotować. Usuń piankę i gotuj dżem na małym ogniu, aż zgęstnieje, przez 30 minut.
- Usuń dżem z ognia i całkowicie ostudź. Wystudzony dżem z czerwonej porzeczki rozłóż do wyparzonych, suchych słoików. Zwiń z blaszanymi pokrywkami. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Przygotowując dżem z czerwonych porzeczek na zimę, należy pamiętać, aby syrop się nie zagotował, gdyż w przeciwnym razie jagody stracą swój kształt i zamiast konfitury z jagodami otrzymamy syrop z pestkami porzeczek. Gotuj dżem na małym ogniu, wrzenie powinno być ledwo zauważalne. Jeśli zauważysz, że syrop mocno się gotuje, zdejmij rondelek z ognia i lekko ostudź.
PRZY OKAZJI
Na zimę konfiturą z czerwonej porzeczki można posłużyć się do namaczania warstw ciast i słodkich pasztetów, a także stanowi doskonały dodatek do sosów. Gdy dżem jest jeszcze ciepły, można go od razu przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dzięki temu przyszły sos będzie miał gładszą konsystencję.
Szybki dżem z czarnej porzeczki
Przepis na szybki dżem z czarnej porzeczki (czasami nazywany „dżemem pięciominutowym”) jest znany wielu osobom, ale w samym procesie przygotowania możliwe są różne opcje. Jednym z najbardziej udanych jest przepuszczenie jagód przez maszynę do mięsa. Porzeczki oczywiście można też zmiksować blenderem na puree, ale konsystencja w tym przypadku będzie bardziej przypominała dżem niż konfiturę. A w naszej wersji można poczuć jagody! Szybki dżem z czarnej porzeczki jest bardzo aromatyczny i ma przyjemną galaretowatą konsystencję. Spróbuj.
Szybki dżem z czarnej porzeczki
1 godzina, 15 porcji
- 1,2 kg cukru
- 1 kg czarnych porzeczek
- 250 ml wody do picia
- Przygotuj słoiki na szybki dżem z czarnej porzeczki. Umyj je sodą oczyszczoną lub detergentem, a następnie wysterylizuj w dogodny dla Ciebie sposób. Pozostaw słoiki do całkowitego wyschnięcia.
- Czarne porzeczki posortuj, usuń gałązki, opłucz jagody pod bieżącą wodą, odsącz na durszlaku, poczekaj, aż woda odcieknie i osusz papierowymi ręcznikami.
- Przepuść czarne porzeczki przez maszynę do mięsa z drobną siatką. Do dużego rondla wlać wodę, dodać cukier i postawić na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 6 minut.
- Zwiększ ogień do maksimum. Do syropu wrzucamy zmielone w maszynce do mięsa czarne porzeczki i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez 15 minut, okresowo usuwając pianę.
- Do przygotowanych słoików ostrożnie wlej szybki dżem z czarnej porzeczki. Przykryj pokrywkami i sterylizuj przez 10 minut. Zwiń i odwróć na podwójnie złożone ręczniki. Całkowicie ostudź.
- Szybki dżem z czarnej porzeczki można wykorzystać nie tylko jako deser do herbaty. Jeśli rozcieńczymy dżem wodą pitną (proporcje do smaku), otrzymamy smaczny i zdrowy napój orzeźwiający.
PRZY OKAZJI
Stosując zasadę szybkiego dżemu z czarnej porzeczki można przygotować także maliny lub czerwone porzeczki. Pamiętaj tylko o sterylizacji już napełnionych słoików.