Dżem pomidorowy z wanilią
Eduard Nasyrow 11 września 20100,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwanilia – 1 strąksos balsamiczny – 1 łyżeczka.pomidory – 600 gcukier – 300 gsok z cytryny – 200 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Krem pomidorowy zalej wrzącą wodą, pozostaw na 3-4 minuty, spłucz zimną wodą i usuń skórkę. Przekrój wzdłuż na 4 części i usuń nasiona. Pokrój w kostkę. Sok z cytryny wymieszać z cukrem, wstawić na kuchenkę, doprowadzić do wrzenia, mieszać, aż cukier się rozpuści. Do syropu włóż pokrojone pomidory, zagotuj i zdejmij z ognia. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Rano przekrój laskę wanilii wzdłuż i usuń nasiona. Połóż dżem na ogniu, dodaj nasiona i laskę wanilii, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do średniego. Ciągle mieszając, gotuj dżem przez 30-40 minut. Dżem okazuje się bardzo płynny, a pomidory stają się przezroczyste. Do dżemu dodać sos balsamiczny (balsamiczny ugotowany na gęsty syrop). Dżem powinien zgęstnieć niemal natychmiast. Po 10-15 minutach zdjąć z ognia, przelać do wyparzonych słoików i zakręcić. Podawać z tostami, serem i tylko do herbaty.