Dżem pomidorowy

Dżem pomidorowy

Elena Niekrasowa 20 września 2020 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałDżem pomidorowyDżem pomidorowyDżem pomidorowyDżem pomidorowy Do przepisu

Łatwy w przygotowaniu dżem, idealny na deskę serów lub jako sos do pieczeni.

Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 15 minutMulticookerGotowaniePrażenieKuchnia włoskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 20 PORCJI400 g dojrzałych pomidorów200 g cukru10 g pektyny0,5 łyżeczki wędzonej papryki1 szczypta soli morskiej1 papryczka chili3 zęby czosnek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Umieścić w rondelku, przykryć cukrem (zostawić 2 łyżki i ten cukier wymieszać z pektyną) i odstawić na 30 minut, aby sok ściekał do cukru.

Krok 2

Dodać posiekaną paprykę, paprykę, czosnek, chili i sól. Gotować na małym ogniu przez 40 minut, mieszając. Część wody powinna odparować, ogólny wygląd powinien przypominać kompot. Jeśli masz termometr, to doprowadź temperaturę do 106 C. Zwiększ temperaturę i wsyp cukier zmieszany z pektyną. Wymieszaj i wyłącz.

Krok 3

Jeśli zwijasz dżem w słoiki, to włóż go do wysterylizowanego słoika i włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 130 C. Przykryj sterylną pokrywką, zwiń i odwróć. Ostudzić i umieścić w suchym miejscu. Po otwarciu słoiki należy zużyć w ciągu 7-10 dni.

PRZYDATNE RADY

Opcje. Można usunąć z kompozycji czosnek, zastąpić go drobno posiekaną czerwoną cebulą, dodać zioła prowansalskie i dodać sok z połowy cytryny. Aby uzyskać słodką opcję, zastąp zioła laską wanilii, cynamonem, kardamonem i wyklucz ostre przyprawy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja