Dżem pomidorowy
Elena Niekrasowa 20 września 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Łatwy w przygotowaniu dżem, idealny na deskę serów lub jako sos do pieczeni.
Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 15 minutMulticookerGotowaniePrażenieKuchnia włoskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 20 PORCJI400 g dojrzałych pomidorów200 g cukru10 g pektyny0,5 łyżeczki wędzonej papryki1 szczypta soli morskiej1 papryczka chili3 zęby czosnek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Umieścić w rondelku, przykryć cukrem (zostawić 2 łyżki i ten cukier wymieszać z pektyną) i odstawić na 30 minut, aby sok ściekał do cukru.
Krok 2
Dodać posiekaną paprykę, paprykę, czosnek, chili i sól. Gotować na małym ogniu przez 40 minut, mieszając. Część wody powinna odparować, ogólny wygląd powinien przypominać kompot. Jeśli masz termometr, to doprowadź temperaturę do 106 C. Zwiększ temperaturę i wsyp cukier zmieszany z pektyną. Wymieszaj i wyłącz.
Krok 3
Jeśli zwijasz dżem w słoiki, to włóż go do wysterylizowanego słoika i włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 130 C. Przykryj sterylną pokrywką, zwiń i odwróć. Ostudzić i umieścić w suchym miejscu. Po otwarciu słoiki należy zużyć w ciągu 7-10 dni.
PRZYDATNE RADY
Opcje. Można usunąć z kompozycji czosnek, zastąpić go drobno posiekaną czerwoną cebulą, dodać zioła prowansalskie i dodać sok z połowy cytryny. Aby uzyskać słodką opcję, zastąp zioła laską wanilii, cynamonem, kardamonem i wyklucz ostre przyprawy.