Dżem pomidorowy
gastronomia 23 września 2008(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 94,34 kcal/porcję Porcje: 13 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,82 g/0,19 g/22,23PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 13 PORCJIsól – 1 łyżeczka.ostra czerwona papryka – 0,5 łyżeczki.czosnek – 6 ząbkówmusztarda (nasiona) – 0,25 łyżeczki.dojrzałe pomidory – 700 gŚwieżo zmielony czarny pieprz – 0,5 łyżeczki.ziele angielskie – 6 groszkówcukier – 1 szklankaocet jabłkowy – 0,5 szklanki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Włóż pomidory do wrzącej wody na 30 sekund, a następnie przelej do zimnej wody. Usuń skórę. Owoce pokroić na 4 części.
Krok 2
Włóż do rondelka, dodaj cukier, ocet jabłkowy, sól i czarny pieprz.
Krok 3
Paprykę jamajską, paprykę czerwoną, czosnek i gorczycę zawiń w torebkę i zawiąż sznurkiem. Zanurzać w mieszance pomidorów, zostawiając sznurek na zewnątrz. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjmij torebkę z przyprawami. Dżem przełóż do wysterylizowanych słoików i zamknij.