Dżem pomarańczowy ze skórką
gastronomia 22 czerwca 2007(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Czy myślisz, że dżem można robić tylko latem? Ale nie! Dżem pomarańczowy można, a nawet należy przygotowywać zimą, gdy mamy do dyspozycji ogromny asortyment najlepszych i dojrzałych owoców cytrusowych. W tej kwestii nie ma żadnych trudności: dla gospodyni domowej, która w ciepłym sezonie regularnie przetwarza kilogramy jagód i owoców, proces będzie znajomy i zrozumiały. Tak, nawet początkujący radzą sobie całkiem dobrze z robieniem tego dżemu! Pamiętaj tylko, aby namoczyć plasterki pomarańczy w zimnej wodzie: wtedy skórka nie będzie gorzka, a same owoce okażą się mięsiste i smaczne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 398,00 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJIpomarańcze – 2 kgcukier – 2 kgsok z cytryny – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj pomarańcze. Owoce umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem. Bez obierania pokrój pomarańcze w plastry o grubości 1 cm, a te z kolei w ćwiartki. Usuń nasiona.
Krok 2
Pomarańcze włóż do szerokiego rondla i zalej 1 litrem zimnej wody. Przykryć talerzem o odpowiedniej średnicy i położyć na nim ciężarek (owoce powinny być całkowicie zakryte wodą). Pozostaw na 8–10 godzin.
Krok 3
Rano zdejmij obciążenie i spuść wodę. Do szerokiego rondla wsypać cukier i dodać 500 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Cukier powinien się rozpuścić. Dodaj pomarańcze. Ponownie zagotuj.
Krok 4
Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Dodać sok z cytryny i gotować około 40 minut, aż skórka będzie miękka, a syrop zgęstnieje. Studzimy i wlewamy dżem do czystych słoików.
PRZYDATNE RADY
Odpowiednio przygotowany dżem pomarańczowy (wystarczająco gęsty, którego kropla syropu pewnie trzyma swój kształt na zimnym spodku) doskonale przechowuje się w czystym, suchym słoiczku pod plastikową pokrywką, nawet w temperaturze pokojowej.
PRZY OKAZJI
Dżem pomarańczowy można gotować w kilku etapach po 10 minut każdy. Po kolejnej obróbce cieplnej owoce w syropie należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Powtórz tę czynność cztery razy, a następnie gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany.