Dżem pomarańczowy ze skórką
gastronomia 27 lipca 2011 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jaki cudowny jest ten dżem ze skórki pomarańczowej! Pachnący, gęsty, o wykwintnym smaku z delikatną goryczką… Oznacza to, że zdecydowanie warto sprawdzić nasz przepis, zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś dżemu cytrusowego. Tak się składa, że w pełni wykorzystujemy letnie jagody i owoce, a „zimowe” owoce importowane ignorujemy. I całkiem możliwa jest praca z pomarańczami i cytrynami! Zapewniamy, że z przygotowaniem tego dżemu nie będzie żadnych problemów, ale na pewno będziesz zadowolony zarówno z samego procesu, jak i wyniku.
Złożoność: łatwo Kalorie: 156,05 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,91 g/0,21 g/38,21Kuchnia hiszpańskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 20 PORCJIlaska cynamonu – 1 szt.pomarańcze – 2 kgcukier – 600 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomarańcze na konfiturę umyj i ostrożnie usuń z nich skórkę za pomocą obieraczki do warzyw. Przepuścić miąższ pomarańczowy przez wyciskarkę do soku. Skórkę pokroić w cienkie paski.
Krok 2
Sok pomarańczowy zmieszać z 750 ml zimnej wody, dodać cukier i cynamon, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodaj skórkę i gotuj przez 1 godzinę.
Krok 3
Wlać dżem do suchych, wysterylizowanych słoików, zwinąć pokrywki, odwrócić na ręczniku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Aby skórka w dżemie pomarańczowym nie stała się gorzka, należy ją najpierw zagotować 3 razy po 3 minuty w lekko osolonej wodzie, każdorazowo odcedzając i dodając nową wodę, a następnie ponownie w wodzie bez soli (5 minut).
PRZY OKAZJI
Dżem pomarańczowy będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, serników i naleśników. Każdemu się to spodoba! A jeśli po prostu posmarujesz dżemem kromkę tostowego białego chleba, okaże się bardzo, bardzo smaczna.