Dżem pomarańczowy ze skórką

Dżem pomarańczowy ze skórką

gastronomia 27 lipca 2011 r4,50(2)Dodaj do ulubionychUdziałDżem ze skórki pomarańczowej Do przepisu

Jaki cudowny jest ten dżem ze skórki pomarańczowej! Pachnący, gęsty, o wykwintnym smaku z delikatną goryczką… Oznacza to, że zdecydowanie warto sprawdzić nasz przepis, zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś dżemu cytrusowego. Tak się składa, że ​​w pełni wykorzystujemy letnie jagody i owoce, a „zimowe” owoce importowane ignorujemy. I całkiem możliwa jest praca z pomarańczami i cytrynami! Zapewniamy, że z przygotowaniem tego dżemu nie będzie żadnych problemów, ale na pewno będziesz zadowolony zarówno z samego procesu, jak i wyniku.

Złożoność: łatwo Kalorie: 156,05 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,91 g/0,21 g/38,21Kuchnia hiszpańskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 20 PORCJIlaska cynamonu – 1 szt.pomarańcze – 2 kgcukier – 600 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pomarańcze na konfiturę umyj i ostrożnie usuń z nich skórkę za pomocą obieraczki do warzyw. Przepuścić miąższ pomarańczowy przez wyciskarkę do soku. Skórkę pokroić w cienkie paski.

Krok 2

Sok pomarańczowy zmieszać z 750 ml zimnej wody, dodać cukier i cynamon, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodaj skórkę i gotuj przez 1 godzinę.

Krok 3

Wlać dżem do suchych, wysterylizowanych słoików, zwinąć pokrywki, odwrócić na ręczniku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Aby skórka w dżemie pomarańczowym nie stała się gorzka, należy ją najpierw zagotować 3 razy po 3 minuty w lekko osolonej wodzie, każdorazowo odcedzając i dodając nową wodę, a następnie ponownie w wodzie bez soli (5 minut).

PRZY OKAZJI

Dżem pomarańczowy będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, serników i naleśników. Każdemu się to spodoba! A jeśli po prostu posmarujesz dżemem kromkę tostowego białego chleba, okaże się bardzo, bardzo smaczna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja