Dżem pomarańczowy
lenuska28 15 listopada 20110,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieKuchnia sycylijskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwoda – 0,5 lpomarańcze – 1 kgcukier – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomarańcze umyć, przekłuć igłą i moczyć w zimnej wodzie przez 3 dni. Zmieniaj wodę dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Czwartego dnia pomarańcze pokroić na kawałki (mogą być koła lub półkola) i dodając 0,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Następnie dodać cukier i gotować około 30 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Gotowość dżemu można sprawdzić, umieszczając jego kroplę na spodeczku. Nie powinno się „pełzać”.