Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

gastronomia 22 czerwca 20075.00(1)Dodaj do ulubionychUdział4176.jpg Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 398,00 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 karom0,5 kg cukru3 pomarańcze4 kumkwaty1 łyżka. l. sok z cytrynyNa słoik 0,5 l: Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pomarańcze i kumkwat umyj i dokładnie osusz ręcznikami. Bez obierania pokrój owoce w koła o grubości około 0,5 cm. Pomarańczowe kółka przekrój na 4 części. Usuń nasiona. Pomarańcze i kumkwaty włożyć do miski, zalać 1 litrem wody, przykryć talerzykiem i umieścić pod ciśnieniem na 10–12 godzin.

Krok 2

Następnego dnia pomarańcze i kumkwaty wraz z sokiem wlać do rondla, podpalić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj cukier, sok z cytryny i karom pokrojony w gwiazdki. Gotuj bez przykrycia przez 1,5 godziny na małym ogniu, następnie zwiększ ogień i gotuj przez 30–40 minut, aż skórka będzie całkowicie miękka.

Krok 3

Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanego słoika.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja