Dżem pigwowy z szafranem
gastronomia 26 kwietnia 2012(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘlimonka – 2 szt.cukier – 500 gpigwa – 500 gciepła woda – 1 łyżka. l.szafran (nici) – 10 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pigwę obierz, usuń nasiona i pokrój w plasterki. Wyciśnij sok z limonek. Plasterki pigwy włóż do pojemnika do przygotowania dżemu, dodaj sok z limonki i cukier. Wstawić do lodówki na 8–10 godzin. Szafran zmielić, dodać ciepłą wodę, odstawić na 1 godzinę. Zagotuj pigwę na dużym ogniu, dodaj szafran, wymieszaj i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez 30–40 minut, w razie potrzeby usuwając pianę. Ostudzić i umieścić w czystych, suchych słoikach.