Dżem pigwowy
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowanieDeserWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ800 g cukru2 kg pigwyotarta skórka z 1 grejpfruta i 1 pomarańczy3–4 gałązki świeżego rozmarynu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pigwę obierz, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Zachowaj nasiona, zawijając je w płócienną torbę. Pigwę włóż do rondla z grubym dnem, zalej 1 litrem wody i włóż do niej torebkę nasion. Gotuj na małym ogniu, aż owoce staną się miękkie. Wciśnij torebkę z nasionami na patelnię z pigwą i wyjmij. Dodać cukier, wymieszać i dalej gotować na małym ogniu przez kolejne 40–45 minut, okresowo usuwając pianę. Pod koniec gotowania dodać liście rozmarynu oraz skórkę grejpfruta i pomarańczy. Całość podgrzej i zdejmij z ognia. Lekko ostudzić i przełożyć do wysterylizowanych słoików. Zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.