Dżem pigwowy
gastronomia 26 maja 2012 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem pigwowy nie rozpływa się, dobrze się przechowuje i nadaje się do przygotowania zimowych ciast, pasztetów i innych wypieków wymagających nadzienia. Zimą w naszych supermarketach pigwa pojawia się w naszych supermarketach i to doskonały powód, aby włączyć do jadłospisu ten niezwykle zdrowy owoc.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukierpigwa – 2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pigwę umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć rdzeń. Umieścić w żaroodpornym pojemniku i ustawić na nieco większej patelni wypełnionej wrzącą wodą.
Krok 2
Gotować do miękkości, następnie przecedzić przez sito lub zmielić w robocie kuchennym.
Krok 3
Zważ powstałą masę, umieść ją w grubościennym garnku i dodaj taką samą ilość cukru. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż mieszanina zacznie odchodzić od ścianek patelni. Dżem przełożyć do płytkiej miski i pozostawić do wyschnięcia na 1 dzień w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu mieszaj. Następnie włóż do wysterylizowanych słoików. Przechowywać w lodówce.