Dżem pieprzowy
Elena 04 lipca 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Niesamowity dżem z czerwonej papryki. Niezwykły słodko-palący smak, cudowna rubinowa barwa. Świetnie komponuje się z mięsami, serami i świeżym pieczywem.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 12 godz Dodać. czas: 15 minutGotowanieKuchnia tureckaPustySKŁADNIKI NA 2 PORCJEsłodka papryka czerwona 5 szt.ostra papryka czerwona 3 szt.ocet balsamiczny 10 mljabłko 2 szt.anyż gwiazdkowaty 1 szt.cukier 160 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować dżem pieprzowy, przygotuj następujące produkty: słodką i ostrą czerwoną paprykę, jabłka, cukier, anyż gwiazdkowaty, ocet balsamiczny.
Krok 2
Wszystkie składniki (paprykę i jabłka) pokroić w dowolne kawałki. Dodać cukier i pozostawić do wypuszczenia soku.
Krok 3
Po puszczeniu soku wstawiamy konfiturę na mały ogień na około 10 minut i dodajemy wykorzystane przyprawy (anyż gwiazdkowaty).
Krok 4
Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj mieszaninę do pożądanej konsystencji. Najpierw usuń anyż gwiaździsty z dżemu (jeśli był używany). Wskazane jest, jeśli w dżemie pozostały małe kawałki pieprzu. Zagotuj dżem do żądanej grubości. Na koniec dodać ocet balsamiczny. Doprowadzić do wrzenia. Gorący dżem włóż do sterylnych słoików i zamknij metalowymi pokrywkami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Oprócz anyżu gwiazdkowatego do konfitury można dodać goździki, kolendrę lub kilka groszków ziela angielskiego.