Dżem pieprzowy

Dżem pieprzowy

Elena 04 lipca 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzDżem pieprzowy Do przepisu

Niesamowity dżem z czerwonej papryki. Niezwykły słodko-palący smak, cudowna rubinowa barwa. Świetnie komponuje się z mięsami, serami i świeżym pieczywem.

Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 12 godz Dodać. czas: 15 minutGotowanieKuchnia tureckaPustySKŁADNIKI NA 2 PORCJEsłodka papryka czerwona 5 szt.ostra papryka czerwona 3 szt.ocet balsamiczny 10 mljabłko 2 szt.anyż gwiazdkowaty 1 szt.cukier 160 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować dżem pieprzowy, przygotuj następujące produkty: słodką i ostrą czerwoną paprykę, jabłka, cukier, anyż gwiazdkowaty, ocet balsamiczny.

Krok 2

Wszystkie składniki (paprykę i jabłka) pokroić w dowolne kawałki. Dodać cukier i pozostawić do wypuszczenia soku.

Krok 3

Po puszczeniu soku wstawiamy konfiturę na mały ogień na około 10 minut i dodajemy wykorzystane przyprawy (anyż gwiazdkowaty).

Krok 4

Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj mieszaninę do pożądanej konsystencji. Najpierw usuń anyż gwiaździsty z dżemu (jeśli był używany). Wskazane jest, jeśli w dżemie pozostały małe kawałki pieprzu. Zagotuj dżem do żądanej grubości. Na koniec dodać ocet balsamiczny. Doprowadzić do wrzenia. Gorący dżem włóż do sterylnych słoików i zamknij metalowymi pokrywkami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Oprócz anyżu gwiazdkowatego do konfitury można dodać goździki, kolendrę lub kilka groszków ziela angielskiego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja