Dżem pieprzowy
Yuna 29 października 2021 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Słodko-ostry, ostry, bardzo aromatyczny dżem z Turcji. Żadnych ziół i przypraw, tylko jasny pieprzny smak! Podawać z gotowaną wieprzowiną, pieczonym drobiem, talerzem serów lub świeżym pieczywem.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 4 godzinyGotowanieKuchnia tureckaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsłodka papryka czerwona 6 szt.ostra czerwona papryka 2-3 szt.cukier 1,5 szklankiocet jabłkowy 4 łyżki.goździki 4-6 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Paprykę obierz z nasion i błon. Pokrój drobno w kostkę lub zmiel w blenderze, aby pozostały kawałki. Dodać połowę cukru i odstawić na 4 godziny, aby puścił sok.
Krok 2
Gdy puści dużo soku, do pieprzu na patelni dodaj pozostały cukier, ocet jabłkowy i goździki. Gdy się zagotuje, gotuj przez około godzinę na małym ogniu. Kawałki papryki staną się miękkie i półprzezroczyste. Dżem powinien się zagotować i zgęstnieć. Gdy konsystencja będzie zadowalająca, zdejmij z ognia i przełóż do małych słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu.