Dżem „Piękna Elena”

Dżem „Piękna Elena”

gastronomia 22 czerwca 20074,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz4153.jpg Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 1627,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ250 g cukru2 duże gruszki1 łyżka. l. sok z cytryny0,5 pomarańczy80 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 60%) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Gruszki umyj, przekrój na pół i usuń rdzeń. Miąższ pokroić w cienkie poprzeczne plasterki. Usuń skórkę z pomarańczy za pomocą tarki i wyciśnij sok z miąższu. W rondelku umieść gruszki, skórkę i cukier. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

Krok 2

Czekoladę połamać na drobne kawałki i dodać do dżemu. Przykryć pokrywką i odstawić na jeden dzień w ciepłe miejsce.

Krok 3

Następnego dnia ponownie zagotuj dżem i gotuj, mieszając, przez 15 minut. Wrzący dżem wlać do wysterylizowanego słoika. Przykryj i odłóż do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja