Dżem „Piękna Elena”
gastronomia 22 czerwca 20074,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 1627,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ250 g cukru2 duże gruszki1 łyżka. l. sok z cytryny0,5 pomarańczy80 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 60%) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki umyj, przekrój na pół i usuń rdzeń. Miąższ pokroić w cienkie poprzeczne plasterki. Usuń skórkę z pomarańczy za pomocą tarki i wyciśnij sok z miąższu. W rondelku umieść gruszki, skórkę i cukier. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 2
Czekoladę połamać na drobne kawałki i dodać do dżemu. Przykryć pokrywką i odstawić na jeden dzień w ciepłe miejsce.
Krok 3
Następnego dnia ponownie zagotuj dżem i gotuj, mieszając, przez 15 minut. Wrzący dżem wlać do wysterylizowanego słoika. Przykryj i odłóż do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.