Dżem nektarynowy z cytryną
Elena Iwanowa 24 lipca 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przepis jest dla mnie nowy. Gotowałam to po raz pierwszy. Prawdziwego smaku i aromatu, jak pisze autorka przepisu, wypróbuję zimą.
Złożoność: przeciętny Porcje: 24 Gotowanie: 12 godzGotowanieKonserwowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDżemPustySos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 24 PORCJInektarynki – 2 kgcukier – 2 kgcytryny – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Nektarynki umyj i osusz (lepiej wziąć twarde). Pokrój w plasterki.
Krok 2
Przełóż cytrynę (wraz ze skórką) przez maszynę do mięsa.
Krok 3
Do pojemnika, w którym będziesz gotować dżem, włóż posiekane nektarynki, cytrynę i cukier. Delikatnie wymieszaj i odstaw do całkowitego rozpuszczenia cukru (ja zostawiłam na noc).
Krok 4
Postaw na ogniu i podgrzej owoce na małym ogniu, delikatnie mieszając. Gdy dżem się zagotuje, wyłącz go i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Następnie ponownie podgrzej, zagotuj i wyłącz. Powtórz to pięć razy.
Krok 5
Gotowy dżem wlej do wysterylizowanych słoików i zamknij je pod klucz.
Krok 6
Ciesz się herbatą w długie zimowe wieczory!