Dżem morelowy z pestkami: 8 niesamowitych przepisów, które zaskoczą Twoją rodzinę i gości
Istnieje wiele różnych przepisów na dżem morelowy, dżemy, konfitury, ale za najsmaczniejszy preparat na zimę uważa się dżem morelowy z pestkami. Przepisów na taki dżem jest sporo i choć niektórzy szefowie kuchni uważają, że jego przygotowanie jest zbyt trudne, to tak nie jest. Nie bój się trudności! Same przepisy są dość proste, ale będą wymagały cierpliwości i czasu.
O czym porozmawiamy w artykule:Dżem morelowy z pestkami Dżem morelowy Royal z pestkami Dżem morelowy z pestkami i cytryną Plasterki dżemu morelowego z pestkami Konfitura morelowa z migdałami Konfitura morelowa z pestkami na zimę
Pierwszą rzeczą, na którą musisz zwrócić uwagę, jeśli chcesz zrobić ten dżem, jest wybór moreli. Powinny być dojrzałe, ale jednocześnie dość zwarte i mocne, bez uszkodzeń i śladów zepsucia. Jeśli te morele nie pochodzą z Twojego ogrodu, ale z targu lub sklepu, w którym jest duży wybór, to najlepiej najpierw kupić 2–Po 3 sztuki dowolnej odmiany. W domu usuń nasiona z owoców, ostrożnie je rozłup i spróbuj każdego jądra – nie powinno być gorzkie. Gorzkie jądra nie nadają się do tego dżemu. W dużych ilościach nie tylko psują smak, ale mogą być również niebezpieczne dla zdrowia. Są używane tylko do aromatu i umieszczane nie więcej niż 3–5 sztuk na litrowy słoik.
Oferujemy wybór z kilkoma opcjami przygotowania dżemu morelowego z pestkami, abyś zadowolił siebie i swoich bliskich.
Dżem morelowy z pestkami
Nasz dżem morelowy z pestkami to naprawdę pyszny deser! Po pierwsze zawiera grejpfruta, który nadaje potrawie niepowtarzalny aromat i przyjemne nuty cytrusowe. Po drugie, do dżemu dodaliśmy pestki moreli, dzięki czemu jego konsystencja jest ciekawsza. Po trzecie, co również jest bardzo nietypowe, do gotowania syropu używano nie zwykłego cukru białego, ale brązowego – to znowu miało najbardziej pozytywny wpływ na smak dżemu morelowego z pestkami. Przygotuj i skosztuj z przyjemnością!
Dżem morelowy z pestkami
Aby przygotować, potrzebujesz:
- morele – 2 kg
- średniej wielkości grejpfruty – 2 szt.
- woda pitna – 100 ml
- brązowy cukier – 1,5 kg
- likier migdałowy (opcjonalnie) – 50 ml
- Przygotuj owoce na dżem. Morele umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Owoce pokroić na połówki. Ostrożnie usuń pestki i zachowaj.
- Za pomocą dziadka do orzechów rozłup pestki moreli i usuń pestki. Usuń z nich brązową skórkę. Jeśli jest to trudne, zanurz je we wrzącej wodzie na 1 minutę, następnie przełóż na sito i kilkakrotnie przepłucz lodowatą wodą.
- Umyj i osusz grejpfruty na dżem. Za pomocą noża do obierania usuń z owocu kilka pasków skórki. Grejpfruty przekrój na pół i wyciśnij sok.
- Do dużego rondla lub miski na dżem wlać wodę pitną i sok grejpfrutowy. Dodać cukier i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, usuwając pianę, przez 5 minut.
- Do syropu włóż skórkę, morele i pestki moreli. Delikatnie zamieszaj. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i zmniejszyć ogień do małego. Gotuj przez 3 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dżem postaw na dużym ogniu i ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty i ponownie ostudź. Powtórz to dwa razy. Ostatni raz dodaj likier (opcjonalnie). Umieść dżem w wyparzonych słoikach i zamknij.
Pomocna wskazówka: Słoiki po dżemach morelowych z pestkami można sterylizować w kuchence mikrofalowej. Wlej przefiltrowaną wodę do pojemnika i umieść go na boku w kuchence mikrofalowej. Warstwa wody powinna wynosić około 3 cm. Włącz kuchenkę mikrofalową i sterylizuj słoiki przez 2 minuty przy mocy 700–1000 W.
Przy okazji: Konfiturę morelową z pestkami można dodatkowo aromatyzować nie tylko likierem, jak sugeruje przepis, ale także anyżem gwiazdkowatym i laskami cynamonu. Należy je dodać podczas przedostatniego gotowania.
Królewski dżem morelowy z nasionami
Czy naprawdę potrzebujesz powodu, aby rozpieszczać siebie, swoich bliskich i przyjaciół najsmaczniejszym przysmakiem z bursztynowo-morelowym? Jaki rodzaj leczenia? Oczywiście dżem morelowy królewski z pestkami. Już sama nazwa mówi sama za siebie i obiecuje bogaty smak i wspaniały wygląd.
Do tego dżemu najlepiej wybrać średniej wielkości morele – jest to bardziej estetyczne, ale ogólnie wystarczy każdy rodzaj. Najważniejsze, że są gęste, bez wgniecionych beczek i gorzkich jąder. Kolejną ważną kwestią, która dotyczy wyglądu i zależy od twojego doświadczenia i zręczności, jest to, że jeśli nie możesz jeszcze wypchnąć nasion, pozostawiając owoc nienaruszony, wykonaj nacięcie nożem, ostrożnie otwierając morelę jak skorupkę.
Królewski dżem morelowy z nasionami
Aby przygotować, potrzebujesz:
- morele – 1 kg
- cukier – 1 kg
- woda pitna – 250ml
- sok z cytryny – 1 łyżka. l.
- Ostrożnie posortuj morele rękami i usuń wszystkie przejrzałe owoce. Opłucz całe, jędrne morele pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
- Usuń nasiona z każdego owocu. Należy naciskać od strony łodygi – świetnie nadają się do tego drewniane pałeczki. Jeżeli nasiono utknęło, można ostrożnie przesunąć je wykałaczką przez otwór w łodydze, a także wykonać niewielkie nakłucie czubkiem noża na dnie.
- Ostrożnie podziel nasiona, aby nie uszkodzić rdzenia. Jeśli nie masz dziadka do orzechów, możesz użyć młotka, wystarczy najpierw owinąć pestki ręcznikiem. Jądra opłucz (aby odłamki nie dostały się do dżemu) i osusz papierowym ręcznikiem.
- Syrop zagotuj w misce lub dużym rondlu z grubym dnem. W tym celu zagotuj wodę, dodaj cukier, poczekaj aż się całkowicie rozpuści i gotuj na średnim ogniu, mieszając, przez około 3–5 minut
- Morele nadziewamy pestkami, każdy owoc nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, tak aby skórka podczas gotowania pozostała nienaruszona. Przygotowane morele włożyć do wrzącego syropu, doprowadzić do wrzenia, delikatnie wymieszać i wyłączyć ogień. Zostaw to o 10–Nalegać przez 12 godzin w temperaturze pokojowej.
- Ostudzone i namoczone w syropie morele ponownie zagotuj, wyłącz ogień i odstaw na kolejne 10 minut.–12 godzin. Powtórz procedurę jeszcze 2 razy. Na ostatnim zagotowaniu dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i gotować dosłownie 1 minutę. Gotowy dżem wlać do sterylnych słoików i zwinąć pokrywki.
Uwaga dla właściciela: Przepis na dżem morelowy wskazuje przybliżony czas infuzji. To nie musi być 10–12 godzin, jeśli morele stoją w syropie dłużej o 1–2 godziny, nic wielkiego. Wystarczy dostosować przygotowanie do swojego dogodnego harmonogramu.
Przy okazji: Sok z cytryny w tym przepisie można zastąpić kwasem cytrynowym. Aby to zrobić, wystarczy rozcieńczyć odrobinę kwasu cytrynowego w łyżce wody pitnej, około 1/4 łyżeczki lub, jak to się mówi, na czubku noża.
Dżem morelowy z pestkami i cytryną
Morela to bardzo słodki owoc i jeśli nie chcemy słodkich smaków w zimowych przetworach, możemy albo dodać mniej cukru podczas gotowania, albo załagodzić tę słodycz kwaskowatością. Na przykład jak w przepisie na dżem morelowy z pestkami i cytryną. Cytryna jest aktywnie wyczuwalna w smaku, a także jest doskonałym konserwantem, dzięki czemu czas gotowania tego przysmaku można znacznie skrócić. I znacznie łatwiej jest tutaj pracować z nasionami, ponieważ w tym przepisie nie są one przepychane, ale same owoce są przecinane na pół.
Dżem morelowy z pestkami i cytryną
Aby przygotować, potrzebujesz:
- morele – 1 kg
- cukier – 700 gr
- cytrynowy – 1 sztuka
- Morele posortować, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podziel owoce na dwie połowy, usuń nasiona.
- Ostrożnie usuń jądra z nasion za pomocą dziadka do orzechów lub młotka. Jądra dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby drobne kawałki nie dostały się do dżemu. Suchy.
- Dobrze umyj cytrynę gąbką, ponieważ owoce cytrusowe są często sprzedawane jako traktowane specjalnymi substancjami do długotrwałego przechowywania. Osusz, zetrzyj skórkę na drobnej tarce, wyciśnij sok.
- Do rondla o grubym dnie dodaj połówki moreli, cukier, pestki i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Mieszaj co 10 minut.
- Postaw patelnię z zawartością na ogniu i, mieszając, zagotuj. Wlać sok z cytryny i gotować dżem na małym ogniu przez 20 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu i uważając, aby morele nie zrobiły się papką. Za pomocą łyżki usuń pianę z powierzchni.
- Pozostaw dżem na patelni na 1 godzinę, następnie ponownie zagotuj, przelej do wyparzonych słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki na pokrywki, przykryj czymś ciepłym i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu.
Uwaga dla właściciela: Dżemu morelowego z pestkami i cytryną nie trzeba przygotowywać z całych pestek i kawałków owoców. Może być taka opcja – miąższ moreli wraz z obranymi pestkami i cytryną przepuszcza się przez maszynę do mięsa, następnie zasypuje cukrem, a następnie gotuje zgodnie z przepisem.
Przy okazji: Skórka całej cytryny w tym przepisie nadaje bardzo aktywny i jasny smak. Jeśli chcesz, aby dżem był mniej cytrusowy, użyj skórki z połowy cytryny.
Plasterki dżemu morelowego z pestkami
Jeśli chcesz zaimponować rodzinie i przyjaciołom pięknym i smacznym słonecznym przysmakiem, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Pachnący, przezroczysty dżem morelowy w plasterkach z pestkami jest nie tylko smaczny, ale także tak piękny, że jego zdjęcie można nawet teraz publikować na wszystkich portalach społecznościowych. Uwierz mi, zdobędzie mnóstwo polubień! Dzięki temu przepisowi nie musisz długo stać przy kuchence, ciągle coś mieszając, zasada gotowania jest tutaj znacznie prostsza, a wynik na pewno Cię nie zawiedzie. Zimą z takim dżemem zawsze będziesz mieć na stole kawałek ciepłego, słonecznego lata.
Plasterki dżemu morelowego z pestkami
Aby przygotować, potrzebujesz:
- morele – 1 kg
- cukier – 800 gr
- woda pitna – 150 ml
- sok z cytryny – 1 łyżka. l.
- Posortuj morele (potrzebne będą tylko twarde, nie przejrzałe owoce), opłucz je pod zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Ostrożnie podziel na dwie części, usuń nasiona.
- Usuń jądra z nasion w dogodny dla Ciebie sposób: za pomocą dziadka do orzechów (popularnie zwanego dziadkiem do orzechów) lub młotka. Umyj jądra, aby usunąć fragmenty łupiny i osusz.
- W rondelku o grubym dnie, na małym ogniu rozpuścić cukier w wodzie, dodać sok z cytryny i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Syrop gotuj przez 5 minut. W dużej misce połącz połówki moreli z pestkami, zalej je wrzącym syropem i odstaw na 1 godzinę.
- Syrop wlej z powrotem na patelnię, zagotuj i włóż z powrotem do miski z morelami. Ponownie pozostawić do ostygnięcia na godzinę. Powtórz czynność jeszcze 2 razy…