Dżem morelowy z pestkami

Dżem morelowy z pestkami

Dżem morelowy z pestkami Do przepisu

Nasz konfitura morelowa z pestkami to naprawdę wykwintny deser! Po pierwsze zawiera grejpfruta, który nadaje potrawie niepowtarzalny aromat i przyjemne nuty cytrusowe. Po drugie, do dżemu dodaliśmy pestki moreli, dzięki czemu jego konsystencja jest ciekawsza. Po trzecie, co również jest bardzo nietypowe, do gotowania syropu używano nie zwykłego cukru białego, ale brązowego: to również miało najbardziej pozytywny wpływ na smak dżemu morelowego z pestkami. Przygotuj i skosztuj z przyjemnością!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 166,28 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,52 g/0,07 g/41,65GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEdojrzałe, mocne morele – 2 kg średniej wielkości grejpfruty – 2 szt. woda pitna – 100 ml brązowego cukru – 1,5 kg likieru migdałowego (opcjonalnie) – 50 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj owoce na dżem. Morele umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Owoce pokroić na połówki. Ostrożnie usuń pestki i zachowaj.

Krok 2

Za pomocą dziadka do orzechów rozłup pestki moreli i usuń pestki. Usuń z nich brązową skórkę. Jeśli jest to trudne, zanurz je we wrzącej wodzie na 1 minutę, następnie przełóż na sito i kilkakrotnie przepłucz lodowatą wodą.

Krok 3

Umyj i osusz grejpfruty na dżem. Następnie za pomocą noża do obierania usuń z owocu kilka pasków skórki. Grejpfruty przekrój na pół i wyciśnij sok.

Krok 4

Do dużego rondla lub miski na dżem wlać wodę pitną i sok grejpfrutowy. Dodać cukier i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, usuwając pianę, przez 5 minut.

Krok 5

Do syropu włóż skórkę, morele i pestki moreli. Delikatnie zamieszaj. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i zmniejszyć ogień do niskiego. Gotuj przez 3 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 6

Dżem postaw na dużym ogniu i ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty i ponownie ostudź. Powtórz to dwa razy. Ostatni raz dodaj likier (opcjonalnie). Umieść dżem w wyparzonych słoikach i zamknij.

PRZYDATNE RADY

Słoiki po dżemach morelowych z pestkami można sterylizować w kuchence mikrofalowej. Przefiltrowaną wodę wlej do pojemnika i umieść go na boku w urządzeniu. Warstwa wody powinna wynosić około 3 cm. Włącz kuchenkę mikrofalową i sterylizuj słoiki przez 2 minuty przy mocy 700-1000 W.

PRZY OKAZJI

Konfiturę morelową z pestkami można dodatkowo aromatyzować nie tylko likierem, jak sugeruje przepis, ale także anyżem i laskami cynamonu. Należy je dodać podczas przedostatniego gotowania.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja