Dżem morelowy z koniakiem
Marina 16 sierpnia 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Mam do zaoferowania wspaniały dżem w kolorze bursztynu na zimowe przyjęcie herbaciane!
Złożoność: łatwo Kalorie: 71,75 kcal/porcja Porcje: 67 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 3 godziny Używany: 0,16 g/0,02 g/16,31GotowaniePustySKŁADNIKI NA 67 PORCJImorele 1 kgcukier 1 kgkoniak 150 mlsok z cytryny 180 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj morele, usuń pestki i włóż je do pojemnika, w którym będziemy gotować. Morele zalewamy sokiem z cytryny i koniakiem, dodajemy 100 g cukru. Pozostaw na kilka godzin.
Krok 2
Miskę z morelami postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. aż zmięknie. Dosypujemy pozostałe 900 g cukru – czekamy aż się całkowicie rozpuści, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości przez około 20 minut.
Krok 3
Nasz dżem bursztynowy napełniamy słoiczkami. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, przykrywając wierzch pokrywką lub serwetką. Teraz możesz zamknąć słoiki i wysłać dżem do przechowywania.
UWAGA DO GOSPODARKI
W dżemie morele powinny być w syropie, ale nie powinny być zbyt płynne.