Dżem melonowy z pomarańczą
Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 171,98 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 12 godz Używany: 0,25 g/0,11 g/42,75KonserwowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1,5 kg melona 2 pomarańcze 3 szklanki wody 2 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Melona obierz i pokrój w kostkę, posyp 500 g cukru i odstaw na 2 godziny.
Krok 2
Do rondelka wsypać 1,5 kg cukru, zalać 3 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Powstałym syropem zalać melona, przykryć ręcznikiem i odstawić na jeden dzień. Syrop odcedź, zagotuj i ponownie polej melonem. Nastaw dżem melonowy na kolejne 10 godzin.
Krok 3
Pomarańcze obierz, pokrój w plasterki, dodaj do melona i gotuj, aż miąższ melona stanie się gęsty i przezroczysty. Wlać do czystych, wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami.