Dżem melonowy z kurkumą i wanilią

Dżem melonowy z kurkumą i wanilią

gastronomia 07 grudnia 2013 rDżem melonowy z kurkumą i waniliąDżem melonowy z kurkumą i wanilią Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 mały melon o wadze około 1,5 kg 600 g cukru 1 laska wanilii 1 łyżeczka. Tabela wag i miar mielonej kurkumy PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Melona przekrój na pół i usuń nasiona. Melona pokroić w plastry o grubości 2-2,5 cm i dość cienko odciąć skórkę. Miąższ pokroić w kostkę o boku 2 cm, umieścić w dużym rondlu.

Krok 2

Za pomocą ostrego noża przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrob nasiona. Umieść nasiona w cukrze. Połówki strąka przekrój na 3-4 części.

Krok 3

Do cukru dodać kurkumę i dokładnie wymieszać. Posyp melona w rondlu cukrem, najpierw umieszczając kawałki laski wanilii pomiędzy kawałkami melona. Przykryć i pozostawić na 1 godzinę. Następnie postawić rondelek na średnim ogniu, wymieszać zawartość i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, często mieszając, aż zgęstnieje, około 20 minut. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja