Dżem melonowy z bananami
gastronomia 31 sierpnia 2015 r Do przepisu
Aromatyczny dżem melonowy z bananami, który można podawać jako deser lub wykorzystać do przygotowania wypieków i deserów.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 godzKonserwowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg nieobranego melona 2 cytryny 500 g bananów 800 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Melona obierz i pokrój w kostkę. Kawałki melona włóż do rondla, dodaj cukier i odstaw na 10–12 godzin. Do mieszanki dodać sok z 1 cytryny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut, usuwając pianę.
Krok 2
Drugą cytrynę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Obierz i pokrój banany. Dodaj owoce do dżemu i gotuj, aż mieszanina zgęstnieje. Wlać do czystych, wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami.