Dżem melonowy
Olga Wołodina 20 kwietnia 2019 r(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem melonowy z dodatkiem koniaku, cynamonu i cytryny okazuje się niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny. Przedstawiamy prosty przepis na słoneczny deser, do którego potrzebny będzie jeden niezbyt dojrzały melon z gęstym miąższem (idealne są Kolkhoznitsa lub Torpedo), cukier i wymienione powyżej składniki. Możesz zrezygnować z alkoholu. Ale niewielka ilość alkoholu, który wyparuje podczas gotowania, nada melonowemu przygotowaniu na zimę szczególny smak i pikantną cierpkość. Z podanej ilości produktów otrzymasz 1 litr dżemu. W razie potrzeby przepis na zimę można przeliczyć w zależności od potrzeb. Dżem melonowy lepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach, w chłodnym, ciemnym miejscu.
Złożoność: trudny Kalorie: 221,19 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 10:00 Używany: 0,36 g/0,17 g/54,10GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinySKŁADNIKI NA 20 PORCJIMelon (bez nasion i skórki) – 1 kgCukier – 1 kgKoniak – 2 łyżki. l.Cytryna – 1 szt.Woda – 1 szklankaCynamon – 2 laski Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby zrobić dżem z melona, należy dokładnie opłukać melona pod bieżącą wodą (jeśli to możliwe, za pomocą pędzelka), obrać go, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
Następnie posypać kostki melona połową cukru (500 g), zalać koniakiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę, aż melon puści sok.
Krok 3
Aby przygotować syrop, dobrze umyj średniej wielkości cytrynę, przekrój ją na dwie połówki i wyciśnij sok z każdej do osobnej miski. Jeżeli cytryna ma grubą skórkę, rozwałkuj ją po powierzchni stołu – ułatwi to wyciśnięcie soku.
Krok 4
Do rondelka wlać wodę, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodać pozostały cukier (500g), postawić na średnim ogniu i gotować syrop około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 5
Gdy melon puści sok, przelać go wraz z sokiem do syropu i gotować, mieszając, przez kolejne 15-20 minut. Zdejmij dżem z ognia i odstaw go w chłodne miejsce do zaparzenia na noc.
Krok 6
Drugi etap robienia dżemu. Kawałki melona wyjmij z ostudzonego syropu łyżką cedzakową lub łyżką z dziurkami i przełóż je do osobnej miski – będą potrzebne nieco później.
Krok 7
Rondelek z syropem postaw na małym ogniu i zredukuj syrop o połowę, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, aby nie spalić syropu podczas procesu!
Krok 8
Gdy syrop się zredukuje, włóż ponownie melona i gotuj do miękkości, około 40 minut dłużej lub do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby usuń powstałą pianę w trakcie procesu.
Krok 9
Gorący dżem przełóż do słoików, do każdego słoika włóż oparzoną laskę cynamonu dla smaku i zamknij słoiki pokrywkami. Dżem melonowy jest gotowy na zimę.
UWAGA DO GOSPODARKI
Możesz zrobić dżem melonowy z dodatkiem innych owoców i jagód – bananów, malin, jabłek. Ten preparat na zimę można doprawić miętą, wanilią, imbirem, a koniak można zastąpić rumem – otrzymasz kolejną pyszną opcję.
PRZY OKAZJI
Z zielonego melona można również zrobić dżem: niedojrzały owoc jest idealny do tego typu słodkich przetworów. Niedojrzałe kawałki melona lepiej zachowują swój kształt podczas gotowania, pięknie wyglądają w konfiturach, a sam dżem melonowy nie traci smaku.