Dżem melonowy
Do przepisu
Kto nie kocha melona? Tylko ta, która kocha arbuza bardziej niż ona! Ale my kochamy jedno i drugie i można to zrobić bez chleba. Chociaż… Kawałek bagietki wcale nie zaszkodzi, gdy z melona zrobi się wspaniały, aromatyczny dżem.
Złożoność: łatwo Kalorie: 67,26 kcal/porcję Porcje: 67 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,09 g/0,05 g/16,73GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 67 PORCJI1 kg miąższu melona, lepszego niż mleko od kołchozów 1 kg cukru 50 g brązowego cukru 500 g pysznej wody pitnej sok z połowy cytryny pół laski wanilii Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Melona pokroić na średnie kawałki.
Krok 2
Zrób syrop z brązowego cukru i wody. Blanszuj melona w tym syropie przez 10-15 minut.
Krok 3
Dodać cukier i sok z cytryny. Zagotuj dżem do pożądanej konsystencji. Na samym końcu dodać ziarenka wanilii. Gotowy dżem podzielić na dwa słoiki. Zakręć i odwróć do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.