Dżem melonowo-truskawkowy w powolnej kuchence
gastronomia 10 sierpnia 2013 Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg miąższu melona 600 g truskawek 500 g cukru 5 łyżek. l. miód 200 ml woda Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Obierz melona i usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Umyj truskawki, usuń łodygi. Każdą jagodę przekrój na pół.
Krok 3
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 130°C, w misce wymieszaj cukier i wodę. Gotuj przez 10 minut.
Krok 4
Do syropu dodać miód i owoce, zagotować. Gotuj przez 40 minut w tym samym trybie. Wlać dżem do wyparzonych słoików, zamknąć i przechowywać.
Krok 5
Dżem jest gotowy. Rozlać do wysterylizowanych słoików, zamknąć i przechowywać.