Dżem melonowo-truskawkowy
gastronomia 13 sierpnia 2007(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 3066,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwoda – 200 ml1 kg melona500 g cukru600 g truskawek5 łyżek l. Miód Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz melona i usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Umyj truskawki, usuń łodygi. Każdą jagodę przekrój na pół.
Krok 2
W rondelku wymieszaj cukier i wodę. Postaw na średnim ogniu i gotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3
Do syropu dodać miód i zagotować na dużym ogniu.
Krok 4
Owoce wrzucić do wrzącego syropu i ponownie zagotować.
Krok 5
Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, odtłuszczając, 30 minut.
Krok 6
Wlać dżem do wyparzonych słoików, zamknąć i przechowywać.