Dżem melonowo-bananowy
Nikołaj Mielnikow 09 lutego 20120,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Smak melona dobrze komponuje się z bananem, więc tę parę można idealnie wykorzystać do przygotowania dżemu.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJImelon – 0,75 kgcukier – 0,8 kgcytryna – 2 szt.banany – 0,4 kgwódka – 200 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Melona umyj, osusz, pokrój na 4 części. Obierz, usuń rdzeń, pokrój na małe kawałki i włóż do dużej miski razem z cukrem. Przykryj ręcznikiem i zostaw na noc.
Krok 2
Następnie włóż wszystko do głębokiego rondla, wlej sok z 1 cytryny, dobrze wymieszaj. Następnie gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Krok 3
Drugą cytrynę umyj, osusz, pokrój w cienkie kawałki.
Krok 4
Do melona dodaj banany (opcjonalnie) i cytrynę.
Krok 5
Gotuj wszystko na średnim ogniu, aż owoce zamienią się w puree. Zwiększ ogień i kontynuuj gotowanie, aż dżem zmieni się w gęstą masę.
Krok 6
Gdy dżem będzie gotowy, należy go wyjąć z pieca, usunąć piankę i ostudzić.
Krok 7
Ostudzony dżem włóż do przygotowanych słoików. Przykryj porowatym krążkiem papierowym zwilżonym wódką i szczelnie zamknij pokrywkę.