Dżem melonowo-bananowy

Dżem melonowo-bananowy

Nikołaj Mielnikow 09 lutego 20120,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3KomentarzDżem melonowy Do przepisu

Smak melona dobrze komponuje się z bananem, więc tę parę można idealnie wykorzystać do przygotowania dżemu.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJImelon – 0,75 kgcukier – 0,8 kgcytryna – 2 szt.banany – 0,4 kgwódka – 200 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Melona umyj, osusz, pokrój na 4 części. Obierz, usuń rdzeń, pokrój na małe kawałki i włóż do dużej miski razem z cukrem. Przykryj ręcznikiem i zostaw na noc.

Krok 2

Następnie włóż wszystko do głębokiego rondla, wlej sok z 1 cytryny, dobrze wymieszaj. Następnie gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Krok 3

Drugą cytrynę umyj, osusz, pokrój w cienkie kawałki.

Krok 4

Do melona dodaj banany (opcjonalnie) i cytrynę.

Krok 5

Gotuj wszystko na średnim ogniu, aż owoce zamienią się w puree. Zwiększ ogień i kontynuuj gotowanie, aż dżem zmieni się w gęstą masę.

Krok 6

Gdy dżem będzie gotowy, należy go wyjąć z pieca, usunąć piankę i ostudzić.

Krok 7

Ostudzony dżem włóż do przygotowanych słoików. Przykryj porowatym krążkiem papierowym zwilżonym wódką i szczelnie zamknij pokrywkę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja