Dżem melonowo-bananowy
Tamara Szepeleva 16 sierpnia 2016 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Dżem okazuje się delikatny, aromatyczny i bardzo smaczny… Cytryna nadaje lekko pikantną kwaskowatość. Jednocześnie dżem jest bardzo słodki.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 15 minutŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmelon 600 gbanan 400 gcukier 350 grcytryna 1 szt.żółtyfix 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz melona, wypestkuj go i pokrój w małą kostkę.
Krok 2
Banany obierz i pokrój w pierścienie.
Krok 3
Melona włóż do rondelka, dodaj cukier i gotuj przez 15 minut, mieszając.
Krok 4
Następnie dodaj banany i krążki cytryny.
Krok 5
Kontynuuj gotowanie, aż zgęstnieje, około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdejmij z ognia, usuń cytrynę (opcjonalnie) i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę.
Krok 6
Ponownie zagotuj, dodaj Zhelfix, po 3 minutach przełóż do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.