Dżem Malinowy Z Porzeczkami
Nadieżda Murinets 05 sierpnia 2020(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Właśnie o takim dżemie marzył mieszkający na dachu Carlson!
Złożoność: łatwo Porcje: 1MikserGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmaliny 800 gporzeczki 200 gcukier 800 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Maliny i porzeczki włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Krok 2
Powstałą mieszaninę umieść w dużym rondlu, dodaj cukier i poczekaj, aż pojawi się sok.
Krok 3
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, dusić na ogniu (mieszając drewnianą łyżką), a następnie wyłączyć ogień. Pozostaw dżem do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4
Ponownie zagotuj dżem, gotuj przez 5 minut i ponownie wyłącz.
Krok 5
Robimy to trzy razy, a następnie wlewamy dżem do wysterylizowanych słoików i zamykamy metalowymi zakrętkami (lub grubymi plastikowymi pokrywkami). Dżem jest gotowy.