Dżem malinowy bez pestek
gastronomia 23 listopada 2013 Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1,3 kg malin 1 kg cukru 150 ml białego wytrawnego wina Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Maliny ubić w blenderze i przetrzeć przez sito. Wszystko, co pozostało na sicie, włóż do worka z dwóch warstw gazy i mocno zawiąż sznurkiem kuchennym.
Krok 2
Do rondla o grubym dnie lub miski do robienia dżemu wlać wino, dodać cukier. Postaw na średnim ogniu – pozwól, aby cukier się rozpuścił, a syrop zagotował. Usuń piankę i zanurz w syropie torebkę wytłoków malinowych. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, wyjmij torebkę.
Krok 3
Do syropu dodać puree z malin, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, 20 minut. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.