Dżem malinowy
Alewtina Semenowa 29 maja 2020 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pyszny i zdrowy dżem. Oczywiście wszyscy wiemy o dobroczynnych właściwościach malin. Maliny mają działanie przeciwgorączkowe, napotne i zawierają mnóstwo witamin. Nazywa się to naturalną aspiryną.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmaliny – 1 kgcukier – 1,1 kgkwas cytrynowy – 1/2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj maliny i dodaj połowę cukru. Pozostaw, aż pojawi się sok.
Krok 2
Powstały sok wlać do rondla. Mieszając, małymi porcjami dodawaj pozostały cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Usuń piankę.
Krok 3
Maliny wrzucać porcjami do syropu i gotować na średnim ogniu przez 25 minut. Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 4
Umieść dżem w wyparzonych słoikach i zamknij. Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw na 1 godzinę. Następnie odwróć się i pozostaw do ostygnięcia.