Dżem malinowy
Do przepisu
Dżem malinowy potrafi umilić każdy poranek. Posmaruj go porannym tostem, dodaj do owsianki lub twarogu, wymieszaj z jogurtem lub smoothie. Z pewnością wymyślisz jeszcze wiele innych zastosowań tego wspaniałego produktu: serniki, zapiekanki, naleśniki…. Kontynuuj!
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 6 godzinPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ500 g malin 700 g cukru 2 łyżki. l. tabela wag i miar zimnej wody PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować dżem malinowy, posortuj jagody i usuń łodygi. Jagody włóż do szerokiego rondla i za pomocą ubijaka wypuść sok z jagód.
Krok 2
Maliny zasypać cukrem i dodać 2 łyżki. l. zimną wodą, wymieszać i odstawić na 6 godzin, przykrywając patelnię pokrywką. W tym czasie kilkakrotnie wymieszaj jagody z cukrem.
Krok 3
Postaw patelnię z jagodami na średnim ogniu i, ciągle mieszając, zagotuj. Gdy dżem się zagotuje, zmniejsz ogień i usuń pianę. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 4
Zdejmij dżem z ognia i przecedź go przez drobne sito, aby usunąć pestki. Wlej dżem z powrotem na patelnię i zagotuj. Gotuj przez 5 minut.
Krok 5
Gorący dżem wlać do sterylnych słoików i zamknąć sterylnymi pokrywkami. Umieścić słoiki i dobrze przykryć dżem malinowy kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Jeśli podczas mieszania dżemu malinowego natkniesz się na dno i zobaczysz grudki karmelu o zapachu spalonego cukru, natychmiast zdejmij dżem z ognia. Przelać na czystą patelnię (nie dotykać tego, co się przypaliło) i dalej smażyć, zmniejszając ogień.
PRZY OKAZJI
Aby wysterylizować słoiki na konfiturę malinową, należy rozgrzać piekarnik do 110°C i wstawić do niego czyste słoiki na 15 minut. Metalowe pokrywki można również sterylizować.