Dżem malinowy
Do przepisu
Gotowanie dżemu malinowego to nie tyle troska o przygotowania do zimy, ile radość z samego procesu i wspaniałego aromatu w kuchni. Efektem Twoich wysiłków będzie zarówno gotowy produkt, jak i niewypowiedzianie smaczne pianki, które można jeść w czystej postaci, ze świeżym białym pieczywem lub z lodami. Przedstawiciele starszego pokolenia opowiedzą, jak w dzieciństwie tęsknili w oczekiwaniu na moment, gdy mama lub babcia w końcu poda im miskę ciepłej, różowej masy. Szczęście w najczystszej postaci! A konfitura malinowa też była powodem do radości… na przeziębienie w zimie, bo uważano ją (swoją drogą całkiem słusznie) za jeden z najlepszych środków na obniżenie wysokiej gorączki. Zapoznaj się z naszym przepisem i koniecznie przygotuj tak wspaniałe „lekarstwo” dla ciała i duszy!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 336,80 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,32 g/0,20 g/83,08GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier – 2 kg woda pitna – 1,5 l sól – 2 łyżeczki maliny – 1 kg kwas glimonowy – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj syrop na dżem malinowy. Aby to zrobić, do dużego rondla wsyp cukier i zalej go 500 ml wody. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty. Pozwól ostygnąć.
Krok 2
Przygotuj maliny na dżem. Posortuj, usuwając zgniłe i uszkodzone jagody. Oczyść i umieść na durszlaku. Ostrożnie spłucz pod chłodną bieżącą wodą.
Krok 3
Do dużego rondla wlej pozostałą wodę pitną (ciepłą, ale nie gorącą). Dodać sól i dokładnie wymieszać łyżką, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 4
Maliny układać porcjami na durszlaku i zanurzać w osolonej wodzie na 10 minut. Umożliwi to ewentualnym owadom wypłynięcie na powierzchnię. Usuń je. Opłucz jagody pod bieżącą zimną wodą i ułóż na ręcznikach papierowych.
Krok 5
Przygotowane maliny włożyć do rondelka z ostudzonym syropem cukrowym. Przykryj czystą gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę.
Krok 6
Blachę z malinami w syropie postaw na ogniu i okresowo zbierając pianę, gotuj do miękkości (temperatura gotowego konfitury powinna wynosić około 107–110°C). Na około 3 minuty przed końcem gotowania dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Rozlać do słoików i zwinąć.
PRZYDATNE RADY
Gotowość dżemu malinowego można określić bez specjalnego termometru – nalewając lekko ostudzony syrop na zimny spodek. Jeśli nie rozprzestrzeni się, zdejmij patelnię z ognia!
PRZY OKAZJI
Dżem malinowy, jak każdy inny, najlepiej gotować w szerokim rondlu lub emaliowanej misce: dzięki temu owoce będą gotować się równomiernie, zachowując swój charakterystyczny kolor i aromat.