Dżem „Kawowa morela z wanilią”

Dżem „Kawowa morela z wanilią”

Elena Iwanowa 02 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzDżem „Kawowa morela z wanilią” Do przepisu

Słoik dżemu „Kawowa Morela z Wanilią” będzie doskonałą okazją do spotkania z ukochaną osobą i z pewnością sprawi, że to spotkanie stanie się prawdziwym świętem! Doskonały przysmak, który łączy w sobie jasny smak dojrzałych moreli, lekkość ledwo słyszalnej wanilii i oczywiście odurzający aromat kawy! Uwierz mi, nie ma nic lepszego od czarnej herbaty! Rozpieszczaj się! Serdecznie dziękuję Venus Osipchuk za przepis.

Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 45 minutPustySKŁADNIKI NA 8 PORCJImorela 1 kgcukier 900 grcytryna 1 szt.kawa ziarnista 4 łyżki. l.laska wanilii 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Suchą laskę wanilii przekrój wzdłuż ostrym nożem. Wyjmij nasiona z otwartego strąka.

Krok 2

Dokładnie opłucz cytrynę w gorącej wodzie. Wyciśnij sok.

Krok 3

Ziarna kawy zmiel w moździerzu. I włóż je do worka z gazy, mocno zawiąż.

Krok 4

Morele dokładnie umyj w zimnej przegotowanej wodzie. Połóż je na ręczniku papierowym i dobrze wysusz. Usuń nasiona.

Krok 5

Morele podzielić na dwie równe części. Jednym z nich jest puree za pomocą blendera.

Krok 6

Drugą połowę pokroić w kostkę.

Krok 7

Do miski na dżem włóż puree i kawałki moreli. Wlać sok z cytryny. Dodaj cukier.

Krok 8

Dodaj plasterki otwartej laski wanilii i kawę do torebki z gazy. Mieszankę wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po upływie tego czasu pozostaw dżem na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, 30 minut. Pod koniec gotowania wyjmij z miski laski wanilii i torebkę z kawą. Na koniec dodać ziarenka wanilii i wszystko delikatnie wymieszać.

Krok 9

Wlać dżem do wyparzonych słoików i zamknąć je. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

UWAGA DO GOSPODARKI

Dżem można dobrze przechowywać w domu. Ale nie na długo))) – szybko się je!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja