Dżem, kawa, sałatki: co zrobić z mniszka lekarskiego
Liście i kwiaty mniszka lekarskiego to bogate w witaminy warzywa, z których można przygotować sałatki, dżemy, wino rozsławione przez historię Raya Bradbury’ego i wiele, wiele więcej. Młodzi szefowie kuchni Uralskiego ruchu szefów kuchni AUK i Natalie Kosmacheva, szefowa kuchni marki Sawa Chef ze Smoleńska, opowiedziały, co robią z mleczy.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Szefowie kuchni Uralu, ruch szefów kuchni AUK (Autentyczna kuchnia uralska)
- Sałatka z mniszka lekarskiego z dressingiem imbirowym na 1-2 porcje
- Dżem z mniszka lekarskiego
- Alternatywna kawa mniszkowa
- Sos kawowy z czerwonego wina na bazie korzeni mniszka lekarskiego i żyta
- Natalie Kosmacheva, szef kuchni marki, Sawa Chef, Smoleńsk
- Marynowane pąki mniszka lekarskiego
- Sałatka z liśćmi mniszka lekarskiego, szczawiem i czerwoną rybą na 1 porcję
Szefowie kuchni Uralu, ruch szefów kuchni AUK (Autentyczna kuchnia uralska)
Na Uralu mlecze je się w całości: liście, pąki i korzenie. Zbierają kwiaty w gęstej trawie i cieniu. Liście są sortowane, pozostawiając tylko liście zaokrąglone, a nie postrzępione. Wybrane warzywa myjemy i trzymamy w osolonej wodzie przez 30 minut, aby usunąć nawet najmniejszą goryczkę. W przypadku małych liści usuwa się tylko ogonki, w przypadku większych liści usuwa się gęstą żyłkę centralną. Pąki są sortowane i myte w zimnej wodzie. Korzenie są oczyszczane z ziemi, myte i czyszczone nożem gospodyni.
Liście mniszka lekarskiego, które smakują podobnie do rukoli, dobrze komponują się ze słodkimi, aromatycznymi potrawami, takimi jak miód czy ocet balsamiczny. Zaprzyjaźniają się z czosnkiem, burakami, cukinią, szczawiem, imbirem, serem feta, oliwą z oliwek i olejem z orzechów włoskich. Sałatki z liśćmi mniszka lekarskiego najczęściej podaje się z kwaśnymi dressingami z sokiem z cytryny lub ogórkiem kiszonym. Liście są również fermentowane jak kapusta.
Pąki wykorzystuje się na dżem. Są również smażone i podawane jako dodatek do mięs. Korzenie stają się dodatkiem do mięsa i ryb.
Sałatka z mniszka lekarskiego z dressingiem imbirowym na 1-2 porcje
- przygotowane liście – 90 gr
- zielona cebula – 20 gr
- koperek – 5 gr
- świeże ogórki – 20 gr
- rzodkiewka – 15 gr
- kalafior – 50 g
- bulwy selera – 15 g
- Jajka przepiórcze na miękko – 5 szt.
- oliwa z oliwek – 10 g
Do tankowania:
- świeży korzeń imbiru – 6 g
- czosnek – 6 g
- sos sojowy – 20 ml
- mirin, słodkie wino ryżowe – 10 ml
- sok z limonki – 8 ml
- ocet ryżowy – 20 ml
- oliwa z oliwek – 30 ml
- Drobno posiekaj cebulę i koperek. Ogórki, rzodkiewkę i kalafior pokroić w cienkie plasterki, seler w drobną kostkę.
- Do dressingu posiekaj obrany imbir i czosnek. Umieścić w misie blendera. Dodać pozostałe składniki dressingu. Uderzaj, aż będzie gładkie. Przed użyciem ponownie dokładnie wymieszaj.
- Przygotowane składniki wymieszaj z liśćmi mniszka lekarskiego. Delikatnie wymieszaj z 20 g dressingu. Pozostaw na 3-4 minuty.
- Rozłóż na talerzach, dodaj obrane i przekrojone na połówki jajka, skrop oliwą z oliwek.
Sałatka z mniszka lekarskiego i liści truskawek
Dżem z mniszka lekarskiego
- pąki – 600 g
- woda pitna – 150 ml
- cukier – 300 g
- Aby przygotować syrop, w rondlu o grubym dnie dodaj wodę do cukru. Gotuj przez 5–7 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Przygotowane pąki umieść w małym rondlu z grubym dnem. Zalej je syropem i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Usuń dżem z ognia i całkowicie ostudź. Wlać do słoików. Dżem dobrze komponuje się z miękkimi, młodymi serami.
Alternatywna kawa mniszkowa
Najpierw musisz przygotować proszek z korzeni. Przygotowane korzenie ułożyć na blasze suszącej i suszyć w temperaturze 60°C przez 24 godziny. Korzenie można także suszyć w piekarniku. Powinny stać się kruche i chrupiące. Zmiel korzenie w młynku do kawy i usmaż gotowy proszek na suchej żeliwnej patelni, aż uzyskasz bogaty brąz.
- proszek z korzenia mniszka lekarskiego – 3 g
- wrząca woda – 200 ml
- mleko – 40 ml
- cukier
- Dodaj proszek do wrzącej wody. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj mleko i cukier. Zamieszać. Napój jest gotowy.
Na bazie przygotowanego proszku można przygotować sosy. Aby to zrobić, przygotuj ziarna żyta tak samo, jak przygotowałeś korzenie mniszka lekarskiego. Zmieszaj dwa proszki 1:1.
Sos kawowy z czerwonego wina na bazie korzeni mniszka lekarskiego i żyta
- mieszanina dwóch proszków – 30 g
- wino czerwone wytrawne – 150 ml
- świeży jałowiec – 2 gałązki
- Sos demi-glace z kaczki – 40 ml
- schłodzone masło – 20 g
- sól i cukier
- Zaparz mieszankę proszków z winem, dodając jałowiec. Powstałą masę gotuj przez jakiś czas na małym ogniu. Powinna zagotować się około 4 razy.
- Dodaj demi-glace z kaczki. Zagęścić na małym ogniu. Usuń jałowiec. Dodaj masło w kilku dodatkach. Mieszaj, aż masa będzie gładka i zdejmij z ognia. Sos jest odpowiedni dla różnych gatunków ptactwa łownego.
Głęboko smażone kwiaty mniszka lekarskiego
Natalie Kosmacheva, szef kuchni marki, Sawa Chef, Smoleńsk
Mniszki są symbolem wiosny i wspaniałym składnikiem rozmaitych eksperymentów kulinarnych.
Swoją popisową sałatkę i pesto przygotowuję najczęściej z liści mniszka lekarskiego. Lubię robić „prawie kapary” z pąków. Idealnie nadają się jako samodzielne danie na aperitif, a także do przygotowywania sałatek i zimnych przystawek. Marynowane pączki dodadzą pikanterii nawet zwykłym kanapkom.
Marynowane pąki mniszka lekarskiego
- pąki – 1 kg
- woda pitna – 250 ml
- sól – 20 g
- cukier – 16 g
- ocet 9% – 5 ml
- ocet winogronowy – 10 ml ⠀
- Posortuj pąki i spłucz zimną wodą.
- W rondlu o grubym dnie wymieszaj sól i cukier. Napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie dodaj cały ocet i gotuj przez 1 minutę. Zdjąć z ognia.
- W tym samym czasie umieść pąki w wysterylizowanych słoikach, wypełniając je do 3/4 wysokości. Zalej solanką i zamknij słoiki. Marynowane pąki można jeść po 3 godzinach. Wychodzą chrupiące jak korniszony i pikantne jak kapary.
Sałatka z liśćmi mniszka lekarskiego, szczawiem i czerwoną rybą na 1 porcję
- liście mniszka lekarskiego – 40 g
- liście szczawiu – 20 g
- orzeszki piniowe – 10 g
- pachnący olej słonecznikowy – 20 g
- pomidorki koktajlowe – opcjonalnie
- domowy ser miękki – 30 g
- ryba czerwona, niska zawartość soli – 30 g
- szczypta skórki cytrynowej
- Liście mniszka lekarskiego namoczyć na 30 minut w zimnej wodzie. Ułożyć na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami.
- W misce wymieszaj liście mniszka lekarskiego i szczawiu. W razie potrzeby dodaj orzeszki piniowe i pomidory. Jeśli pomidorki koktajlowe są duże, pokrój je na 2-4 kawałki. Dodać olej i wymieszać. Powstałą mieszaninę przełożyć na talerz.
- Dodać kawałki sera i cienkie plasterki ryby. Posyp sałatkę skórką i podawaj.⠀
Risotto z kwiatami mniszka lekarskiego
Należy pamiętać, że mniszek lekarski, podobnie jak inne warzywa jadalne, należy zbierać poza dużymi miastami – w miejscach, gdzie jest czyste powietrze, brak przedsiębiorstw przemysłowych i brak zanieczyszczeń gazowych.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielone #maj #chwasty #przepisy od szefów kuchni #opinia eksperta #opinia specjalisty #Natalie Kosmacheva #AUKPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych