Dżem, kawa, sałatki: co zrobić z mniszka lekarskiego

Dżem, kawa, sałatki: co zrobić z mniszka lekarskiego

Dżem, kawa, sałatki: co zrobić z mniszka lekarskiego

Liście i kwiaty mniszka lekarskiego to bogate w witaminy warzywa, z których można przygotować sałatki, dżemy, wino rozsławione przez historię Raya Bradbury’ego i wiele, wiele więcej. Młodzi szefowie kuchni Uralskiego ruchu szefów kuchni AUK i Natalie Kosmacheva, szefowa kuchni marki Sawa Chef ze Smoleńska, opowiedziały, co robią z mleczy.

Dżemy, kawa, sałatki – co zrobić z mleczy, zanim zakwitną

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Szefowie kuchni Uralu, ruch szefów kuchni AUK (Autentyczna kuchnia uralska)
  • Sałatka z mniszka lekarskiego z dressingiem imbirowym na 1-2 porcje
  • Dżem z mniszka lekarskiego
  • Alternatywna kawa mniszkowa
  • Sos kawowy z czerwonego wina na bazie korzeni mniszka lekarskiego i żyta
  • Natalie Kosmacheva, szef kuchni marki, Sawa Chef, Smoleńsk
  • Marynowane pąki mniszka lekarskiego
  • Sałatka z liśćmi mniszka lekarskiego, szczawiem i czerwoną rybą na 1 porcję

Szefowie kuchni Uralu, ruch szefów kuchni AUK (Autentyczna kuchnia uralska)

Na Uralu mlecze je się w całości: liście, pąki i korzenie. Zbierają kwiaty w gęstej trawie i cieniu. Liście są sortowane, pozostawiając tylko liście zaokrąglone, a nie postrzępione. Wybrane warzywa myjemy i trzymamy w osolonej wodzie przez 30 minut, aby usunąć nawet najmniejszą goryczkę. W przypadku małych liści usuwa się tylko ogonki, w przypadku większych liści usuwa się gęstą żyłkę centralną. Pąki są sortowane i myte w zimnej wodzie. Korzenie są oczyszczane z ziemi, myte i czyszczone nożem gospodyni.

Liście mniszka lekarskiego, które smakują podobnie do rukoli, dobrze komponują się ze słodkimi, aromatycznymi potrawami, takimi jak miód czy ocet balsamiczny. Zaprzyjaźniają się z czosnkiem, burakami, cukinią, szczawiem, imbirem, serem feta, oliwą z oliwek i olejem z orzechów włoskich. Sałatki z liśćmi mniszka lekarskiego najczęściej podaje się z kwaśnymi dressingami z sokiem z cytryny lub ogórkiem kiszonym. Liście są również fermentowane jak kapusta.

Pąki wykorzystuje się na dżem. Są również smażone i podawane jako dodatek do mięs. Korzenie stają się dodatkiem do mięsa i ryb.

Sałatka z mniszka lekarskiego z dressingiem imbirowym na 1-2 porcje

  • przygotowane liście 90 gr
  • zielona cebula 20 gr
  • koperek 5 gr
  • świeże ogórki 20 gr
  • rzodkiewka 15 gr
  • kalafior – 50 g
  • bulwy selera – 15 g
  • Jajka przepiórcze na miękko – 5 szt.
  • oliwa z oliwek – 10 g

Do tankowania:

  • świeży korzeń imbiru – 6 g
  • czosnek – 6 g
  • sos sojowy – 20 ml
  • mirin, słodkie wino ryżowe – 10 ml
  • sok z limonki – 8 ml
  • ocet ryżowy – 20 ml
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  1. Drobno posiekaj cebulę i koperek. Ogórki, rzodkiewkę i kalafior pokroić w cienkie plasterki, seler w drobną kostkę.
  2. Do dressingu posiekaj obrany imbir i czosnek. Umieścić w misie blendera. Dodać pozostałe składniki dressingu. Uderzaj, aż będzie gładkie. Przed użyciem ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowane składniki wymieszaj z liśćmi mniszka lekarskiego. Delikatnie wymieszaj z 20 g dressingu. Pozostaw na 3-4 minuty.
  4. Rozłóż na talerzach, dodaj obrane i przekrojone na połówki jajka, skrop oliwą z oliwek.

Sałatka z mniszka lekarskiego i liści truskawek
Sałatka z mniszka lekarskiego i liści truskawek

Dżem z mniszka lekarskiego

  • pąki – 600 g
  • woda pitna – 150 ml
  • cukier – 300 g
  1. Aby przygotować syrop, w rondlu o grubym dnie dodaj wodę do cukru. Gotuj przez 5–7 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Przygotowane pąki umieść w małym rondlu z grubym dnem. Zalej je syropem i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  3. Usuń dżem z ognia i całkowicie ostudź. Wlać do słoików. Dżem dobrze komponuje się z miękkimi, młodymi serami.

Alternatywna kawa mniszkowa

Najpierw musisz przygotować proszek z korzeni. Przygotowane korzenie ułożyć na blasze suszącej i suszyć w temperaturze 60°C przez 24 godziny. Korzenie można także suszyć w piekarniku. Powinny stać się kruche i chrupiące. Zmiel korzenie w młynku do kawy i usmaż gotowy proszek na suchej żeliwnej patelni, aż uzyskasz bogaty brąz.

  • proszek z korzenia mniszka lekarskiego – 3 g
  • wrząca woda – 200 ml
  • mleko – 40 ml
  • cukier
  1. Dodaj proszek do wrzącej wody. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj mleko i cukier. Zamieszać. Napój jest gotowy.

Na bazie przygotowanego proszku można przygotować sosy. Aby to zrobić, przygotuj ziarna żyta tak samo, jak przygotowałeś korzenie mniszka lekarskiego. Zmieszaj dwa proszki 1:1.

Sos kawowy z czerwonego wina na bazie korzeni mniszka lekarskiego i żyta

  • mieszanina dwóch proszków – 30 g
  • wino czerwone wytrawne – 150 ml
  • świeży jałowiec – 2 gałązki
  • Sos demi-glace z kaczki – 40 ml
  • schłodzone masło – 20 g
  • sól i cukier
  1. Zaparz mieszankę proszków z winem, dodając jałowiec. Powstałą masę gotuj przez jakiś czas na małym ogniu. Powinna zagotować się około 4 razy.
  2. Dodaj demi-glace z kaczki. Zagęścić na małym ogniu. Usuń jałowiec. Dodaj masło w kilku dodatkach. Mieszaj, aż masa będzie gładka i zdejmij z ognia. Sos jest odpowiedni dla różnych gatunków ptactwa łownego.

Głęboko smażone kwiaty mniszka lekarskiego
Głęboko smażone kwiaty mniszka lekarskiego

Natalie Kosmacheva, szef kuchni marki, Sawa Chef, Smoleńsk

Mniszki są symbolem wiosny i wspaniałym składnikiem rozmaitych eksperymentów kulinarnych.

Swoją popisową sałatkę i pesto przygotowuję najczęściej z liści mniszka lekarskiego. Lubię robić „prawie kapary” z pąków. Idealnie nadają się jako samodzielne danie na aperitif, a także do przygotowywania sałatek i zimnych przystawek. Marynowane pączki dodadzą pikanterii nawet zwykłym kanapkom.

Marynowane pąki mniszka lekarskiego

  • pąki – 1 kg
  • woda pitna – 250 ml
  • sól – 20 g
  • cukier – 16 g
  • ocet 9% – 5 ml
  • ocet winogronowy – 10 ml ⠀
  1. Posortuj pąki i spłucz zimną wodą.
  2. W rondlu o grubym dnie wymieszaj sól i cukier. Napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie dodaj cały ocet i gotuj przez 1 minutę. Zdjąć z ognia.
  3. W tym samym czasie umieść pąki w wysterylizowanych słoikach, wypełniając je do 3/4 wysokości. Zalej solanką i zamknij słoiki. Marynowane pąki można jeść po 3 godzinach. Wychodzą chrupiące jak korniszony i pikantne jak kapary.

Sałatka z liśćmi mniszka lekarskiego, szczawiem i czerwoną rybą na 1 porcję

  • liście mniszka lekarskiego – 40 g
  • liście szczawiu – 20 g
  • orzeszki piniowe – 10 g
  • pachnący olej słonecznikowy – 20 g
  • pomidorki koktajlowe – opcjonalnie
  • domowy ser miękki – 30 g
  • ryba czerwona, niska zawartość soli – 30 g
  • szczypta skórki cytrynowej
  1. Liście mniszka lekarskiego namoczyć na 30 minut w zimnej wodzie. Ułożyć na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami.
  2. W misce wymieszaj liście mniszka lekarskiego i szczawiu. W razie potrzeby dodaj orzeszki piniowe i pomidory. Jeśli pomidorki koktajlowe są duże, pokrój je na 2-4 kawałki. Dodać olej i wymieszać. Powstałą mieszaninę przełożyć na talerz.
  3. Dodać kawałki sera i cienkie plasterki ryby. Posyp sałatkę skórką i podawaj.⠀

Risotto z kwiatami mniszka lekarskiego
Risotto z kwiatami mniszka lekarskiego

Należy pamiętać, że mniszek lekarski, podobnie jak inne warzywa jadalne, należy zbierać poza dużymi miastami – w miejscach, gdzie jest czyste powietrze, brak przedsiębiorstw przemysłowych i brak zanieczyszczeń gazowych.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielone #maj #chwasty #przepisy od szefów kuchni #opinia eksperta #opinia specjalisty #Natalie Kosmacheva #AUKPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja