Dżem jeżynowy
Tatiana Neblandinka 11 lipca 2024 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przygotowanie dżemu jeżynowego na zimę nie jest trudniejsze niż zrobienie dżemu z innych owoców. Zaletą jeżyn jest to, że są bardzo soczyste i nie trzeba dodawać wody do syropu. Jagody dadzą wystarczającą ilość soku, jeśli najpierw pokryjesz je cukrem. Dżem jeżynowy okazuje się bardzo piękny – szlachetny ciemny kolor z rubinowym połyskiem. Ten przysmak zachwyci Cię i ukoi podczas nadejścia zimowych chłodów i długich wieczorów. I choć jeżyn nie można nazwać rekordzistą pod względem zawartości jakichkolwiek witamin, są one bogate w błonnik pokarmowy i poprawiają trawienie i metabolizm. Uważa się również, że ta jagoda pomaga normalizować ciśnienie krwi, wzmacniać naczynia krwionośne i podobnie jak maliny pomaga zwalczać przeziębienia.
Złożoność: łatwo Kalorie: 254,30 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 6 godzin Używany: 1,00 g/0,00 g/63,02GotowanieKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJI–20Porcje+Jeżyna 1 kgGranulowany cukier 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj jeżyny, usuń niedojrzałe jagody. Zanurz jeżyny w misce z wodą i delikatnie wymieszaj. Dzięki temu pojawią się plamki i jagody niskiej jakości. Spuścić wodę i powtórzyć operację ze świeżą wodą.
Krok 2
Umieść jagody na durszlaku i pozwól wodzie spłynąć. Jeżyny wsypujemy na patelnię, w której będziemy gotować dżem i dodajemy połowę cukru. Pozostaw na 4-6 godzin, aby jagody puściły sok.
Krok 3
Rondel z jagodami w syropie postaw na umiarkowanym ogniu i zagotuj syrop. Stopniowo dodawaj pozostałą połowę cukru, ciągle mieszając w dużych okręgach i bardzo ostrożnie.
Krok 4
Doprowadzić dżem do wrzenia, zmniejszyć ogień i dalej gotować na małym ogniu przez około 5 minut, usuwając pianę i delikatnie mieszając dżem, aby równomiernie rozprowadzić temperaturę. Staraj się nie uszkodzić jagód.
Krok 5
Usuń dżem z ognia i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Doprowadzić dżem jeżynowy ponownie do wrzenia. Gotuj przez 1-2 minuty. Następnie istnieją dwa możliwe sposoby.
Krok 6
Jeśli chcesz „pięć minut”, to gorący dżem wlej do wysterylizowanych słoików, zwiń pokrywki i postaw słoiki do góry nogami, aż całkowicie ostygną.
Krok 7
Jeśli chcesz klasyczny gęsty dżem, powtórz jeszcze kilka cykli gotowania przez 5-10 minut. Gdy dżem zgęstnieje i kropla syropu nie rozleje się na spodek, przełóż go do czystych, suchych słoików. Zwijanie nie jest konieczne. Można po prostu przykryć pokrywkami lub pergaminem i przechowywać w szafie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Istotną wadą jeżyn jest duża liczba szorstkich nasion. Jeśli stanowi to dla Ciebie problem, to po pierwszym ugotowaniu schłodzony dżem można przetrzeć przez sito, a powstałe puree można ponownie zagotować i lekko zagotować. Otrzymasz wspaniały dżem bez pestek.
PRZY OKAZJI
Możesz dodać mniej cukru – przyniesie to korzyść zarówno Tobie, jak i dżemowi. Jeśli zamierzasz przechowywać dżem bez skręcania i obawiasz się, że nie wystarczy cukru, możesz zwiększyć jego ilość, ale najpierw zagotuj syrop z niewielką ilością wody.