Dżem jabłkowy z szafranem
Ludmiła Wengerowa 05 lutego 2018 r Do przepisu
Dżem jabłkowy z szafranem to idealna uczta na chłodne jesienne lub zimowe wieczory! Warto dodać, że jednoczy rodzinę, bo po prostu nie sposób nie wesprzeć towarzystwa, gdy piciu herbaty towarzyszy taki deser. Dżem okazuje się niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny. Wystarczy przygotować go nie z lata, ale z jesiennych jabłek, które po ugotowaniu prezentują się z najlepszej strony: woda odparowuje, słodycz się koncentruje, smak staje się bardziej wyrazisty. Ogólnie rzecz biorąc, nie będziesz się już martwić, jeśli zbiory tych owoców w ogrodzie przekroczą wszelkie oczekiwania! Swoją drogą słoiczek dżemu jabłkowego z szafranem można podarować koleżance czy sąsiadce, świetnie prezentuje się w przezroczystym słoiczku. Czyste złoto, a nie dżem!
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godzinyDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka – 800 g cukier – 550 g cynamon – 1 laska soku 1 szafran cytrynowy – 1 szczypta Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jabłka. Umyj je i wysusz. Następnie przekrój każdą na pół i usuń gniazda nasienne i nasiona. Przygotowane jabłka przełóż do dużego rondla.
Krok 2
Napełnij owoce wodą pitną, aż je przykryje. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego. Jabłka gotujemy do miękkości (około 15-20 minut po ugotowaniu).
Krok 3
Zdejmij patelnię z jabłkami z ognia. Lekko ostudzić, a następnie uważając, aby się nie poparzyć, przecedzić przez drobne metalowe sito do żaroodpornej miski lub patelni.
Krok 4
Do pojemnika z musem jabłkowym dodać cukier, laskę cynamonu, sok z cytryny i szafran. Umieścić na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez około 1,5 godziny, okresowo usuwając pianę.
Krok 5
Słoiki odpowiedniej wielkości dokładnie umyć i kilkakrotnie przepłukać wrzącą wodą. W razie potrzeby można je sterylizować. Odwróć słoiki na ręcznik i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Krok 6
Ostrożnie wyjmij laskę cynamonu z przygotowanej konfitury szafranowo-jabłkowej. Wlać do przygotowanych słoików i zamknąć pokrywkami. Wyłożyć na ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
PRZYDATNE RADY
W konfiturach jabłkowych z szafranem zamiast cynamonu można dodać kardamon (całe „pudełka”), anyż gwiazdkowaty lub laskę wanilii. A jeśli w trakcie gotowania dodamy kilka groszków ziela angielskiego, przysmak nabierze również właściwości rozgrzewających.
PRZY OKAZJI
Szafran w tym przepisie na dżem jabłkowy można zastąpić kurkumą. Da ten sam piękny żółty kolor i delikatny aromat, ale jest łatwiejszy do znalezienia, a cena tej przyprawy jest niższa.