Dżem jabłkowy z orzechami włoskimi w powolnej kuchence
gastronomia 26 lutego 2013 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Złożoność: łatwo Porcje: 350 Gotowanie: 1 godzinaGotowaniePustySKŁADNIKI NA 350 PORCJI450 g słodkich jabłek50 ml wody85 g cukru1 cytryna1 liść laurowy1 łyżka. l. koniak100 g orzechów włoskich łuskanych Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Jabłka umyj, pokrój na 8 części, usuń rdzeń. Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Do wolnowaru wlać wrzącą wodę, dodać jabłka, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz liść laurowy. Dokładnie wymieszaj, zamknij pokrywkę i gotuj w trybie „Smażenie” przez 15 minut.
Krok 3
Otwórz pokrywkę, usuń liść laurowy, dodaj brandy i orzechy włoskie. Zamknij ponownie pokrywkę i gotuj w trybie „Pieczenie” przez 10 minut.
Krok 4
Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zamknąć. Przechowywać w lodówce.