Dżem jabłkowy z orzechami włoskimi i cytryną
Elena Szaszkina 28 sierpnia 20155,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Niesamowicie smaczny, niezbyt słodki, pikantny dżem.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 40 minutGotowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: OvoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 kg jabłek150 g orzechów włoskich1 cytryna180 g cukru2 liście laurowe Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka pokroić w małe plasterki, dodać niewielką ilość wody, sok z cytryny i kilka plasterków cytryny. Dodać cukier i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 2
Usuń cytrynę i liść laurowy, dodaj posiekane orzechy i gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 3
Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Pod koniec gotowania można dodać kilka groszków ziela angielskiego dla dodania pikanterii.