Dżem jabłkowy z orzechami włoskimi

Dżem jabłkowy z orzechami włoskimi

gastronomia 08 kwietnia 20124.33(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 1213,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 19,00 g/63,00 g/143,00GotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka słodko-kwaśne – 450 gcytryna – 1 szt.koniak lub brandy – 1 łyżka. l.liść laurowy – 1 szt.woda – 50 mlorzechy włoskie łuskane – 100 gcukier – 85 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jabłka umyć, pokroić na 8 części, usunąć rdzeń. Usuń skórkę z cytryny za pomocą tarki i wyciśnij sok.

Krok 2

W rondelku zagotować wodę, dodać jabłka, cukier, skórkę i sok z cytryny, dodać liść laurowy. Dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut. Usuń liść laurowy. Dodaj koniak i orzechy włoskie. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Krok 3

Zdejmij patelnię z ognia, natychmiast wlej dżem do wyparzonych słoików i zamknij. Przechowuj dżem w lodówce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja