Dżem jabłkowy z orzechami włoskimi
gastronomia 08 kwietnia 2012(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 1213,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 19,00 g/63,00 g/143,00GotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka słodko-kwaśne – 450 gcytryna – 1 szt.koniak lub brandy – 1 łyżka. l.liść laurowy – 1 szt.woda – 50 mlorzechy włoskie łuskane – 100 gcukier – 85 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka umyć, pokroić na 8 części, usunąć rdzeń. Usuń skórkę z cytryny za pomocą tarki i wyciśnij sok.
Krok 2
W rondelku zagotować wodę, dodać jabłka, cukier, skórkę i sok z cytryny, dodać liść laurowy. Dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut. Usuń liść laurowy. Dodaj koniak i orzechy włoskie. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
Krok 3
Zdejmij patelnię z ognia, natychmiast wlej dżem do wyparzonych słoików i zamknij. Przechowuj dżem w lodówce.