Dżem jabłkowy z orzechami włoskimi
gastronomia 22 lutego 2012(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘliść laurowy – 1 szt.cukier – 175 gorzechy włoskie łuskane – 150 gcytryna – 1 szt.jabłka – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka umyj i pokrój w plasterki, usuwając rdzeń. Orzechy grubo posiekać. Przekrój cytrynę na pół. Jabłka włożyć do dużego rondla, dodać 50 ml wody, cukier i liść laurowy. Wyciśnij sok z połówek cytryn do jabłek i dodaj połówki do jabłek. Wymieszaj, przykryj i gotuj przez 10 minut.
Krok 2
Zdejmij pokrywkę, dodaj orzechy, zwiększ ogień. Gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Wyjmij z dżemu połówki cytryny i liście laurowe. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach.