Dżem jabłkowy z naparem z dzikiej róży
Olga Wołodina 28 sierpnia 20154,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 20 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 30 minutGotowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustyImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 20 PORCJIobrane jabłka – 700 gcukier granulowany – 400 gwoda – 2 szklankisuszone owoce dzikiej róży – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zaparz biodra róży w termosie z dwiema szklankami wrzącej wody.
Krok 2
Po 30 minutach odcedź bulion.
Krok 3
Z bulionu i cukru zrobić syrop.
Krok 4
Jabłka maczać, pokroić w plasterki, w gorącym syropie i gotować na małym ogniu do miękkości.
Krok 5
Ugotowane jabłka zmiel w blenderze na gładką masę.
Krok 6
Przecier jabłkowy przekładamy do miski i gotujemy do miękkości (około 30 minut).
Krok 7
Gotowy dżem przełóż do gorących słoików, zamknij pokrywkami i przykryj kocem, aż całkowicie ostygnie. Gotowe!
UWAGA DO GOSPODARKI
Z określonej ilości produktów otrzymuje się około 1200 ml. dżem.
PRZYDATNE RADY
Możesz użyć wywaru ze świeżych owoców róży lub innych jagód.